De SP neemt voortvarend de leiding in Groningen

De grootste geworden, stuurde de SP woensdagnacht al uitnodigingen voor gesprekken

De SP in Groningen laat er geen gras over groeien nu ze met acht zetels de grootste is geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Nog vóór woensdagnacht de confetti was neergedaald, ontvingen de nieuwe fractievoorzitters al een sms-je met de uitnodiging voor een gesprek met informateur Peter Verschuren. Dinsdag worden de gesprekken afgerond.

"We vinden het heel belangrijk om het tempo er een beetje in te houden'', zegt lijsttrekker Sandra Beckerman. "We willen dit al zo lang, dus nu we de kans krijgen moeten we die met beide handen aangrijpen.''

Informateur Verschuren was eerder wethouder in de stad Groningen. Momenteel is hij dat in Hoogezand-Sappemeer. "We hebben hem gevraagd omdat hij met heel veel verschillende partijen heeft samengewerkt'', zegt Beckerman.

Volgens de lijsttrekker is deze uitslag een duidelijk signaal naar minister Kamp (VVD, economische zaken), die verantwoordelijk is voor de aardgaswinning. "Kamp zegt dat hij op 1 juli een gasbesluit neemt. Maar de Groningers hebben op 18 maart al een gasbesluit genomen.'' De Kamerfractie van de SP wil dat de gaswinning wordt teruggedraaid naar in eerste instantie 30 miljard kuub, en uiteindelijk naar 12 miljard kuub.

In Groningen dienden SP, GroenLinks en CDA een motie in waarin de provincie wordt gemaand een voorlopige voorziening te vragen: een tussenvonnis waarmee de gaswinning wordt stilgelegd tot er een definitieve uitspraak ligt van de Raad van State. Nu willen de socialisten kijken of ze die voorziening met steun van álle partijen kunnen aanvragen. "Zo'n beroep kan anderhalf jaar duren, daar moeten we niet op willen wachten'', zegt Beckerman.

Verder wil de SP zich sterk maken voor werk en leefbaarheid, bijvoorbeeld door het al bestaande leefbaarheidsfonds uit te breiden. "Veel Groningers lopen rond met goede ideeën waar de provincie bij kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande boerderijen waar zorgvoorzieningen in gemaakt kunnen worden.''

In het algemeen vindt de SP-voorvrouw dat de burgers in het verleden te weinig gehoord zijn. "Het is de hoogste tijd dat de provincie de bondgenoot van de inwoners wordt in plaats van de bondgenoot van Den Haag.''

Gerrit Voerman, hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel, waarschuwt dat de socialisten vooral niet op hun lauweren moeten gaan rusten. "De PvdA heeft zes zetels verloren, en de SP heeft er maar twee gewonnen. De SP'ers moeten zich afvragen waar die andere vier zetels gebleven zijn, en zich realiseren dat kiezers ook weer kunnen teruglopen naar de PvdA of naar een ander.'' Het electoraat is beweeglijk, zegt hij, de tijd dat mensen levenslang een partij trouw bleven is voorbij. Dat is nu in het voordeel van de SP, maar dat succes hoeft niet blijvend te zijn. Voerman vermoedt dat ook veel eerdere PvdA-aanhangers teleurgesteld thuisbleven zonder over te lopen naar een andere partij.

Het wordt even slikken voor de sociaaldemocraten, zegt hij: altijd waren zij de initiatoren en nu zijn ze afhankelijk van de SP, de rollen zijn omgedraaid, terwijl de PvdA een enorm stempel drukte op zowel stad als provincie. "De partij was het centrum van de macht, met veel vertakkingen in Den Haag, waarvan Groningen veel geprofiteerd heeft."

"Denk aan die 1,2 miljard die Max van den Berg heeft binnengehaald voor Groningen. Dat is natuurlijk niet alleen aan de PvdA toe te schrijven, maar tegelijkertijd was het niet gelukt zonder goede Haagse connecties. En aan de andere kant wordt de PvdA Groningen nu ook afgerekend op het landelijke beleid van de Haagse collega's.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden