De SP houdt deur dicht voor Rutte III

SP-leider Lilian Marijnissen houdt een toespraak tijdens de partijraad. Tijdens de bijeenkomst werd de kandidatenlijst voor de Europese Parlemenstsverkiezingen vastgesteld.  Beeld ANP
SP-leider Lilian Marijnissen houdt een toespraak tijdens de partijraad. Tijdens de bijeenkomst werd de kandidatenlijst voor de Europese Parlemenstsverkiezingen vastgesteld.Beeld ANP

De SP gaat op geen enkele manier compromissen sluiten met het kabinet Rutte III. Dat beloofde partijleider Lilian Marijnissen zaterdag aan de leden op de partijraad. “Wij gaan dit kabinet niet aan een meerderheid helpen.”

De SP houdt vast aan een eigen koers en wil geen concessies doen, ook niet als het kabinet in de Eerste Kamer wel water bij de wijn doet. Andere linkse partijen zijn minder stellig, tenminste als het kabinet plannen wil aanpassen. Dat biedt het kabinet nog enige hoop dat voorstellen voor bijvoorbeeld het klimaat en pensioenen met hulp van GroenLinks of PvdA door het parlement geloodst kunnen worden.

Na de verkiezingen van 20 maart kan het kabinet in de Eerste Kamer de meerderheid kwijt raken. Als dat gebeurt moet de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor ieder voorstel op zoek naar steun bij één of meer oppositiepartijen. Marijnissen doet de deur dicht. Ze doet wil niet meedoen aan een ‘paringsdans’ in het parlement.

Dat vaasje is al lang kapot

Wat de SP betreft zijn de verkiezingen van 20 maart een referendum voor of tegen Rutte. Premier Mark Rutte beschreef de samenleving eerder als een teer vaasje dat met zorg behandeld moet worden. De SP vindt de premier allerminst zuinig op het vaasje. “De werkelijkheid is: hij smijt dat vaasje al jarenlang op de grond. Het is kapot. Hij gaat de scherven niet lijmen. Het is genoeg geweest.”

“De schade is nu groot genoeg”, vindt Marijnissen. Er is overal in de samenleving betonrot zichtbaar: in de zorg, de rechtspraak, de kinderopvang, het openbaar vervoer, de energiebedrijven, de post. Ze hekelt de keuze voor marktwerking: “Het zou beter en goedkoper worden, maar het werd duurder en vaak zeker niet beter.”

Bij de verkiezingen volgende maand voert senator en partijveteraan Tiny Kox opnieuw de SP-lijst voor de Eerste Kamer aan. De partij besloot zaterdag verder dat Arnout Hoekstra de lijsttrekker is bij de verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) in mei. Hij volgt Dennis de Jong op, die niet terugkeert in het EP.

Lees ook:

Lilian Marijnissen: De samenleving rot weg...

... omdat het kabinet alleen marktwerking belangrijk vindt. Hoog tijd dat de politiek weer oog krijgt voor het algemeen belang, aldus Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden