'De SP heeft een consequent verhaal en kan deel uitmaken van een links kabinet'

In de verkiezingscampagne snuift Trouw de kruitdampen op rond politici en kiezers.

"Op partijen die in 2012 de AOW-leeftijd versneld hebben verhoogd, stem ik nooit meer. Ik wil ook niet stemmen op partijen die in de peilingen klein blijven. Die kunnen in Den Haag weinig voor elkaar krijgen en dat vind ik jammer van mijn stem. Ik ga voor het eerst in mijn leven voor de SP kiezen. Die partij heeft een goed, consequent verhaal, draait niet en maakt kans om deel uit te maken van een links kabinet. Ze staan voor hun idealen en zijn niet nu al aan het lobbyen, zo van: over dit en dat valt wel met ons te praten. Daar komt bij dat ik de zorg het allerbelangrijkste thema vind. Ik hoop echt dat het eigen risico ongedaan gemaakt wordt. Natuurlijk, als je het vergelijkt met een Afrikaans land waar ze niks hebben, is de zorg hier fantastisch geregeld. Maar in een rijk land als Nederland kan het niet zo zijn dat mensen hun medicijnen niet slikken of niet naar de dokter gaan omdat ze dat niet kunnen betalen. Ik heb ook vriendinnen die als vrijwilliger in een verzorgingshuis helpen en steeds de vraag krijgen of ze niet even kunnen bijspringen. Dan is het niet goed geregeld. Vrijwilligers worden zwaar belast, hoewel er genoeg geld is. We moeten het alleen niet uitgeven aan een nieuwe Joint Strike Fighter (JSF), de opvolger van de F-16, maar aan de gezondheidszorg."


Jeanette van de Lindt (62) boekenrecensent en foodblogger

PvdA'er Bernt Schneiders stemt ditmaal op de VVD

Eerst was er al oud-PvdA-minister Ella Vogelaar die overweegt op GroenLinks te stemmen. Nu zegt Bernt Schneiders, ook PvdA, ex-burgemeester van Haarlem en nu aan de slag in Bloemendaal, dat hij op de VVD stemt. In het Haarlems Dagblad laat hij weten dat hij niet 'hardcore PvdA' is. "Ik vind de Haarlemse PvdA een prima club. Daarom ben ik nog lid. Maar landelijk is men onder leiding van Hans Spekman de weg een beetje kwijt." Schneiders stemt op 'goede vriend' en Haarlemmer Wybren van Haga, nummer 41 op de VVD-lijst. Deze ondernemer wil de Kamer in met voorkeurstemmen. Van Haga weet hoe het verder moet met Nederland. Aardgas is 'hartstikke schoon' zegt hij in de krant en dus is de discussie over gaswinning in Groningen verkeerd. "Je gaat de gaskraan toch niet dichtdraaien omdat er een paar scheuren in huizen zitten? Ik heb ook scheuren in mijn huis. De aardgasopbrengst is zestien miljard euro per jaar. Dan kun je beter alle woningen van de Groningers renoveren zodat zij ook tevreden zijn."

Waarom staat klimaat niet op de agenda van het NOS-slotdebat?

Heel belangrijk, al die debatten over de economie, pensioenen en de zorg, maar waarom gaat het nauwelijks over het klimaat? Vijf burgers verwonderen zich daar zo over dat ze op sociale media een actie zijn begonnen (#kiesklimaat) om het thema morgen bij het NOS-slotdebat alsnog op de agenda te krijgen. Erg kansrijk is die poging niet; de partijen hebben elk al een stelling ingeleverd. Desondanks koestert wetenschapsjournalist Rolf Schuttenhelm de 'naïeve hoop' dat een partij haar thema nog aanpast. Alleen de ChristenUnie leverde een groene stelling aan: 'We moeten binnen één generatie niet langer afhankelijk zijn van gas en olie'.


Schuttenhelm vreest dat bijbehorend debat alleen over het Groninger gas zal gaan en niet over de internationale klimaatdoelstellingen. GroenLinks wil dinsdag met het CDA debatteren over de kloof tussen arm en rijk. Waarom? Klaver heeft bij 'De Wereld Draait Door' al met Buma over het klimaat gedebatteerd, legt zijn woordvoerder uit. Daarom kiest hij nu een ander thema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden