Zelfgemaakt

De Soeptrienen begonnen na hun ontslag 'gewoon' te koken

De soeptrienen maken soep.Beeld Patrick Post

Of ze de catering van een feestje wilden doen en een keer voor honderd man soep konden maken. Ja, hoor. ‘Soeptrienen’ Ineke van Aanholt en Joke Beffers hebben er inmiddels hun bedrijfje van gemaakt.

Er is precies genoeg plaats aan het smalle aanrecht: Ineke van Aanholt en Joke Beffers, naast elkaar - daarmee is de keuken wel zo ongeveer vol. Ze schillen en hakken een grote hoeveelheid wortels en zoete aardappels, geven het aardappelschilmesje aan elkaar door.

Ze zijn ‘gewoon begonnen’, in de keuken van Van Aanholt, in april vorig jaar. Beffers was net ontslagen: ze had jaren in de kinderopvang gewerkt, maar haar afdeling werd opgedoekt. Van Aanholt, ooit Beffers’ manager, was al een paar jaar eerder de laan uit gestuurd na een ernstige ziekte. “Te jong om thuis te gaan zitten, maar eigenlijk te oud om makkelijk een nieuwe baan te vinden”, zegt Van Aanholt. Ze had daarom een bed & breakfast opgezet in haar huis, ‘maar dat is een vrij eenzaam bestaan’.

Weer samen koken

Waarom gaan jullie niet weer samen koken, opperden gezamenlijke vriendinnen en ex-collega’s. Beffers’ en Van Aanholts vriendschap was immers in de keuken ontstaan, toen ze tien jaar geleden min of meer in een opwelling voor ruim tientallen kinderopvangcollega’s de catering hadden verzorgd. Later had een vriendin eens gevraagd of ze voor een feestje voor honderd man soep konden maken. ‘Ja hoor’. “Ergens in die tijd kregen we al onze naam: de soeptrienen”, zegt Beffers.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beeld Patrick Post

Destijds hadden ze het elkaar in de keuken al stiekem toegefluisterd: ‘Dit is eigenlijk veel leuker dan de kinderopvang.’ Nu ze beiden niet meer in die sector werkten, was er tijd om het idee dat altijd in het achterhoofd had gezeten, serieus te onderzoeken.

In het keukentje van Van Aanholt maakten ze vegetarische soepen van seizoensgroenten en gingen op de fiets met proefpakketjes langs kleine koffiebars die zelf geen keuken hadden, maar misschien wel een magnetron om de soepen in op te warmen. Beffers: “Stonden we daar, als naïeve soeptrienen met onze tasjes.” Van Aanholt: “Een beetje dom ook. Vaak was de eigenaar niet aanwezig, en iedereen vroeg naar onze website. Die we nog niet hadden.” Beffers: “Maar dat naïeve zorgde er ook voor dat mensen ons onthielden.”

Geplastificeerde visitekaartjes

Een website, geplastificeerde visitekaartjes en wat opdrachten rijker, begonnen ze aan een volgend idee: soep op de sportschool. Een sportschooltje in de Pijp in Amsterdam hapte toe. “Dat vond het zelf eigenlijk ook gek dat ze alleen tosti’s op de menukaart hadden staan.” Beffers en Van Aanholt ontwikkelden hun ‘soep to go’ voor sporters die na hun work-out geen zin meer hebben om te koken. Beffers: “Bij elke nieuwe stap komt een hoop uitzoekwerk kijken: hoe kom je bijvoorbeeld aan biologisch afbreekbare bekers? Kunnen ze in de magnetron, in de diepvries?”

Ze kunnen er niet van leven, “maar we begrijpen steeds beter hoe we lekkere soep kunnen maken op een manier dat we er ook nog wat aan overhouden”, zegt Beffers. Wekelijks besteden ze één tot twee dagen aan soep maken, plannen bedenken, pr en andere randverschijnselen. Zo experimenteerden ze met soepijsjes en een eigen variant op cup-a-soup - beide geen succes - ze ontdekten dat etiketten niet blijven plakken als de bekers bevroren zijn, en vonden onlangs een nieuwe samenwerking met een Marokkaanse buurtsuper.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Beeld Patrick Post

Voor deze nieuwe afnemer maken ze nu hun rode linzensoep met zoete aardappel, wortel, gember en appel. “Zo. Nu moet-ie alleen nog een paar uur trekken”, zegt Van Aanholt nadat ze in sneltreinvaart alle ingrediënten geschild en gehakt bij elkaar in de pan hebben gegooid. “Uien snijden kan iedereen, maar het is het hele gedoe eromheen dat het leuk maakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden