De soenniet in mij

Vreemd, ik ben toch niet achterlijk of gek, maar ik slaag er maar niet in het verschil tussen sjiieten en soennieten te onthouden. Het is me nu al tientallen malen uitgelegd, op tv, in de krant, door kenners, maar het wil niet beklijven, het is als met het ingaan van de zomer/wintertijd: gaat de klok vooruit of terug? Wel merk ik dat ik het gevoel heb dat de sjiieten wat lichter zijn dan de soennieten, maar dat baseer ik op de klank ie-oe, en o ja, Iran, ie, is sjiitisch, Saudi-Arabië, oe, voornamelijk soennitisch, maar dat slaat natuurlijk allemaal nergens op. Ik moet iedere keer naar de naslagwerken om achter de feiten te komen: de sjiieten baseren zich helemaal op de Koran en beschouwen Ali, Mohammeds schoonzoon, als de door de profeet aangewezen opvolger. Soennieten baseren zich behalve op de Koran ook op allerlei andere teksten over het spreken en handelen van Mohammed, de Hadith. Voor hen is Mohammed dus een pietsie belangrijker. Ik hoop dat dit nu een tijdje blijft hangen, maar de ervaring leert dat ik het over een half jaar weer vergeten ben. En dat terwijl het toch niet van belang ontbloot is.

Niet dat ik geloof dat er straks een strijder van Islamitische Staat in mijn straat opduikt die mij met de loop van zijn geweer op mijn slaap vraagt om het verschil uit te leggen, maar wat vroeger gold, Islam is Islam, is natuurlijk allang niet meer afdoende. Mijn onvermogen tot werkelijk begrip komt omdat ik nauwelijks voorstellingen heb bij Mohammed en zijn handelen en spreken, ik ben er volstrekt niet mee opgevoed, laat staan bij dat van Ali. Terwijl ik wél weet waarvan de vrijgemaakt gereformeerden zich in 1944 vrijmaakten en ook zo'n beetje wat de Afscheiding van 1834 behelst, blijft mijn verstand haperen bij de twee grootste blokken binnen de Islam.

Nu neem ik niet aan dat in Raqqa de bewegingen van prof. dr. Klaas Schilder worden bestudeerd of de opkomst van de Brinsmeadgroep bij de Zevendedagsadventisten (mijn eigen nest). Maar ik vind het toch mijn taak om er meer van te weten. Als jongetje droomde ik ervan heel ergens anders geboren te zijn, in donker Afrika of als Chineesje met vlecht, en ik verbaasde me soms over de willekeur waarmee het lot mij in een Hilversums wiegje had gelegd. Eerlijk gezegd ben ik die verbazing in de loop der jaren grotendeels kwijtgeraakt. Had ik ook sjiiet, soenniet, aleviet, hindoe kunnen zijn? Ik vraag het me allang niet meer af, terwijl in die kindervraag toch iets van de kern van een echte wereldburger zit.

Misschien is het zelfs zo dat we minder van elkaar weten naarmate de wereld globaler wordt, het lijkt immers alsof zowat iedereen automatisch hetzelfde nastreeft, dat er iets van universele waarheden, rechten en plichten bestaan of moeten bestaan. Maar dat in Indonesië drugsdealers uit alle landen worden geëxecuteerd en in Irak en Syrië IS terreur zaait, laat zien dat er weinig globaals aan onze aarde is en dat ik onder meer de soenniet in mijzelf moet ontdekken om er iets van te begrijpen. Daar dus eindelijk maar eens mee beginnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden