De Socialistische Partij blijft trouw aan haar eigengereidheid
nu wij | De socialisten azen op een plek in het kabinet met een programma waarin ze geen concessies doen aan hun principes.
Zonder schroom deelde partijleider Emile Roemer gistermiddag een dreun uit aan een boksbal om het SP-verkiezingsprogramma te lanceren. Het moest duidelijk maken dat de partij hard wil vechten om de marktwerking in de zorg af te schaffen. Tegelijk was het ook een heldere boodschap aan de andere partijen aan het Binnenhof: de SP is en blijft een activistische SP, take it or leave it.
Onder de noemer 'Nu wij' presenteerde Roemer een onvervalst socialistisch programma. De verschillen tussen arm en rijk moeten kleiner worden door het sociaal minimum te verhogen en hogere inkomens juist extra te belasten. Een nationaal zorgfonds moet korte metten maken met de marktwerking in de zorg, een nationale volksbank met de winst- en bonuscultuur in de financiële sector.
Anders dan het CDA deze week deed, lijkt de SP met haar verkiezingsprogramma niet bepaald toenadering te zoeken tot andere partijen. Integendeel, de socialisten varen met hun pleidooi voor een nationaal zorgfonds, afschaffing van de euro en een referendum over de EU hun vertrouwde eigengereide koers. Ze zetten in op thema's waar andere partijen minder geharnast in staan.
Opvallend, want de partij steekt niet onder stoelen of banken dat het na ruim twintig jaar oppositie graag eens wil meeregeren. Roemer legde deze zomer uit dat partijvoorzitter Ron Meyer op de kandidatenlijst staat om de fractie te versterken, mocht hijzelf doorstromen naar het kabinet. En recenter nog verhaalden D66-leider Alexander Pechtold en Roemer uitgebreid en uiterst positief over een gezamenlijk diner, wat geruchten over samenwerking op gang bracht.
undefined
Breekpunt
Maar, zo maakte Roemer gisteren duidelijk, de SP zal een nieuw kabinet niet zomaar aan een meerderheid helpen. Het moet 'zo links mogelijk' en de zorg is en blijft een breekpunt. "Het is totaal ongeloofwaardig als de SP haar handtekening zet onder een regeerakkoord dat doorgaat met de marktwerking in de zorg. Zo lang ik hier zit, gaat dat niet gebeuren", aldus de SP-voorman.
De socialist kiest hiermee voor een gewaagde opstelling. Zo lijkt samenwerking met de VVD, een geheide coalitiekandidaat en juist voorstander van marktwerking in de zorg, op voorhand uitgesloten. Roemer houdt officieel 'alle opties open', maar erkent dat een verbond tussen de twee erg moeilijk wordt. "De kans op samenwerking tussen VVD en SP is zo groot als tussen Ajax en Feyenoord."
Desondanks zijn de kansen op een plek in het kabinet daarmee niet vergooid, meent de SP-leider. Roemer vestigt zijn hoop op andere partijen, zoals de PvdA, die het verlagen of schrappen van het eigen risico inmiddels bespreekbaar vinden.
Daarbij refereert Roemer aan de totstandkoming van het huidige Amsterdamse stadsbestuur. Aanvankelijk sloeg de SP de gesprekken met D66 en VVD af. Toen de liberale partijen er niet in slaagden een andere coalitie te smeden, klopten ze opnieuw bij de SP aan en kregen de socialisten veel meer gedaan dan in eerste instantie zou zijn gelukt, aldus Roemer.
undefined
Punten uit het SP-programma
Afschaffing zorgverzekeraars en eigen risico
Minimumloon, Wajong, bijstand en AOW met 10 procent omhoog
AOW vanaf het 65ste jaar moet kunnen
Een belasting voor miljonairs
Bij inkomen vanaf 150.000 euro belastingtarief van 65 procent
Oprichting van een nationale volksbank zonder bonussen en grote winsten
Euro op termijn afschaffen
Europese Commissie opheffen en EU-referendum houden
Afschaffing Citotoets
undefined