Zelfgemaakt

De snoepartiesten van Papabubble merken niks van de hetze tegen suiker

Papabubble maakt snoepjes als glimmende cilindervormige kralen. Beeld RV

Fantastisch om te zien: hoe bij Papabubble uit grote hompen suikerdeeg prachtige minuscule snoepjes worden gemaakt.

'Welcome to the machine', staat er op Marco Antonini's (39) shirt. Die 'machine' is bezig met iets wat nog het meest weg heeft van een choreografie: hij trekt een homp taai deeg over een grote haak die uit het plafond steekt, rekt de substantie met beide handen langzaam uit, vouwt het deeg snel weer dubbel, en herhaalt het hele proces in vloeiende bewegingen.

Marieken van den Brink (44) en Marco Antonini's (39). Beeld RV

Het 'deeg' is suiker vermengd met glucose en kleurstof, verhit en weer afgekoeld, maar nog wel zo warm dat het kneedbaar is. De dans met de haak dient om lucht toe te voegen, zodat de witte kleur nog witter wordt, legt Marieken van den Brink (44) uit. Dertien jaar geleden opende zij samen met haar compagnon Dominik Otto (41) Papabubble. Bij iedere stap in de werkplaats klinkt een zacht smakkend geluid; de plakkende vloer is waarschijnlijk even zoet als de geur die er hangt.

Papabubble maakt snoepjes als glimmende cilindervormige kralen. Een felle kleur aan de buitenkant, een minuscule beeltenis in de doorsnede: een tekeningetje, een woord, een logo voor een opdrachtgever. Om die priegelige plaatjes te maken, kleien de 'snoepartiesten' hompen van verschillende kleuren aan elkaar. Het geheel trekken ze daarna uit tot één lange dunne zuurstok. "Je moet denken in 3D: om in het doorsnede-plaatje een puntje te zien, moet je dus een lange streep maken", legt Van den Brink uit. "Pas wanneer je de cilinder doorsnijdt, zie je of het plaatje gelukt is."

Choppen

Als de suiker hard is, begint het beruchte 'choppen'. In razend tempo hakt Antonini de dunne zuurstok met zijn spatel tot kleine kraaltjes - maar zo simpel als het eruitziet, is het niet, grinnikt hij. "Het duurt drie maanden voor je dit onder de knie hebt. Iedere nieuwe collega moet na het choppen zo ongeveer alles weggooien." Bij een verkeerde hoek van de spatel, te veel of te weinig kracht, breekt de stok ongelijkmatig af, en zijn de snoepjes niet mooi genoeg. "Er bestaan wel machines voor", zegt Van den Brink met de brede glimlach waarmee ze iedere opmerking aankleedt. "Maar die rauzen er doorheen - ik moet er niet aan denken. Zo liefdeloos!"

Van den Brink en compagnon Otto deden het idee voor Papabubble in 2003 op in Barcelona. Otto, eigenlijk opgeleid tot architect, werd 'verliefd op de mogelijkheden van het materiaal': wie met suiker 'bouwt', kan iedere twee uur iets nieuws maken. Van den Brink werd verliefd op de vrolijkheid: "Een vriendengroep die snoep maakt, zo was de sfeer". Naar dat ideaal zetten ze hun franchisevestiging op in Amsterdam, waar inmiddels tien mensen werken.

Van de hetze tegen suiker hebben ze nooit iets gemerkt, zegt Van den Brink. "Die campagnes gaan vooral over verborgen suikers. Consumenten denken dat ze iets gezonds eten, maar worden misleid. Wij zijn daarentegen heel duidelijk: we verkopen suiker." Schaterlachend: "Daar zit geen vitamine in, wél liefde. We hebben ook snoep zonder suiker, hoor - maar dat verkoopt niet. We hebben snoep met minder felle, natuurlijke kleurstoffen - verkoopt ook niet. Mensen willen iets móóis eten."

Papabubble zit op de Haarlemmerdijk 70 in Amsterdam. www.papabubble.nl 

In de serie 'Zelfgemaakt' vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees hier meer stukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden