De smeerolie verdwijnt uit de Nationale Politie

null Beeld anp
Beeld anp

Met het schrappen van 6 miljoen uren aan overwerk uit de begroting, verdwijnt de smeerolie uit de Nationale Politie. Dat aantal uren staat gelijk aan het werk van de politie-eenheid Amsterdam, becijfert de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Het is slechts een van de vele bezuinigingen die volgens de COR  leiden tot het in gevaar brengen van de veiligheid van burger en politieman.

"Onacceptabel", vindt COR-voorzitter Frank Giltay de streep door de overuren en datzelfde oordeel geeft hij over de halvering van het opleidingsbudget. Een oordeel dat hij ventileert op het moment dat het kabinet met zijn begroting voor volgend jaar naar buiten komt.

Politiebonden en COR hebben de voorbije weken steeds duidelijker hun irritatie getoond over de manier waarop de top van de Nationale Politie omgaat met de reorganisatie. Steeds meer problemen worden in hun ogen weggestopt achter cijfers. De overuren zijn daar een goed voorbeeld van.

Overwerk
Voor dit jaar staat 18 miljoen euro voor overwerk geboekt. De werkelijke kosten liggen volgens Giltay echter op 36 miljoen euro. De kosten lopen daarbij ook steeds sneller op. In 2014 was nog 20 miljoen euro begroot tegen 31 miljoen aan werkelijke kosten. Dat het gat tussen werkelijke en begrote kosten steeds groter wordt, duidt er volgens Giltay op de leiding niet meer in 'control' is.

Maar ook dat de werkdruk steeds groter wordt en overwerk de plaats in neemt van arbeidsplaatsen. De jacht op drugshandel en de dump van chemicaliën in Brabant, of de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in zuid Nederland, het zijn voorbeelden van nieuw prioriteiten.

Bekostiging
De personeelsvertegenwoordiging van de 62.500 politiemensen heeft korpschef Gerard Bouman in een eerste reactie laten weten dat de begroting niet kan rekenen op een positief oordeel. Er is nog altijd geen balans gevonden tussen de ambities van de Nationale Politie en de beschikbare middelen, laat staan dat er sprake is van een duurzame bekostiging.

De Nationale Politie moet volgens de COR steeds meer geld lenen bij het ministerie van Financiën. Dat is prima als het gaat om tijdelijke projecten, de COR vreest echter dat die leningen de vele gaten dichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden