De smaak en geur van de provincie

Ook al zo'n zin in kerst? Sneeuw op het dak, morgen schaatsen met de kinderen, maar eerst het jaarlijkse kerstpakket uitpakken.

Nee? Uw baas is anders al druk bezig met vullen. Zakjes thee, heeft hij bedacht, en gemberkoek, kaasknabbels, een aardige rosé. Net zoiets als vorig jaar. Als u eens iets anders wilt, moet u hem nu op andere mogelijkheden wijzen. Geen muffe thee of franse wijn, maar Nederlandse streekproducten en zeer lokaal bier. Hier volgt een greep uit de overvloed.

Kijk eens op internet bij Het Limburgs Land. Een watertandend lekkere lijst verschijnt in beeld: morellen op siroop, Limburgs bier, gebakken pastei en metworst als hoogtepunt. Een ding ontbreekt schrijnend tussen appelstroop tot uiengehakt: Limburgse kaas. Die kaas die pas weet wat stinken is, die een muur van geur verspreidt in de koelkast en toch wonderlijk zacht en aromatisch is op de tong. Die kaas die tot een Amerikaans spreekwoord werd: 'It smells like Limburg Cheese.'

Productiecapaciteit, zegt een woordvoerster van Limburgs Land. Het is moeilijk voldoende boeren te vinden, die kaas kunnen maken volgens de eisen van Limburgs Land: geproduceerd binnen de streek, met grondstoffen uit de streek, met respect voor de natuur.

,,Maar we zijn hard naar ze op zoek,'' zegt de woordvoerster.

Ook zonder Limburgse stinkbom een kerstpakket? Zoek uit wat u erin wilt hebben, en de organisatie verpakt het in een mooie, speciaal doos en zendt het in zoveelvoud naar alle werknemers.

De andere extreem van het land, de Wadden, heeft ook een actieve organisatie die streekproducten in kerstpakketten het land rondstuurt. Vol cranberry-azijn, bijvoorbeeld, en Waddenzee smeerkaas, of blikken lamsstoofpot, gemaakt van de blèrende beestjes die landelijk roem genieten om hun smaak. Er is waddenmosterd, bloemenhoning en duindoornsap.

Duindoornsap? Het was in de jaren zestig, de bus naar het station wachtte. Op het duin gloeiden fel oranje bessen.

,,Niet aankomen'', zei moeder. ,,Die kun je niet eten.''

Nooit meer te weten gekomen hoe duindoorn smaakt, en dan nu eindelijk de kans. De folder biedt duindoornwijn, duindoornsap, duindoornmosterd, duindoornjam: een veelzijdig besje. Ook te koop bij natuurvoedingswinkels. Hoe smaakt nu, bijvoorbeeld, duindoornsap? Had moeder gelijk?

Tja, het is zuur, maar niet gewoon zuur. Zuurzoet, zuurwrang, zuur zoals guave zou smaken als guave zuur zou zijn. Barstensvol vitamine c, dat wel. Er zit ook appelsap in, dat maakt het moeilijk de duinbes sec te beoordelen. Het mengsel biedt een smakelijke complexiteit, een uitdaging voor de kok om het toe te passen. Moet het wel een topkok zijn.

Te zuur voor uw baas? Er is nog zoveel meer, ook van andere aanbieders. De Duinboeren uit Brabant, bijvoorbeeld, en DrentsGoed, Het Groene Hart. Wijs uw baas daarop. Suggereer, dat goede werkgevers ook oog hebben voor de natuur, en dat veel streekproducten ecologisch verantwoord zijn. Suggereer dat uw baas een goede baas is. Doet u het niet voor de natuur, doe het dan voor wat avontuur onder de kerstboom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden