De slepende suikeroorlog tussen de VS en Mexico gaat een nieuwe fase in
De VS en Mexico sluiten een nieuwe suikerdeal. Behalve de overheid is niemand er blij mee.
President Trump beloofde bij zijn aanstelling een protectionistisch Amerika. Hij lijkt nu een slag te slaan. Met Mexico zijn afspraken gemaakt om de suikerimport uit dat land te beperken. Verschillende lobbygroepen zijn teleurgesteld.
'Deze deal beschermt Amerikaanse arbeiders en consumenten', schreef landbouwminister Sonny Perdue vorige week in een verklaring. Hij is blij met de overeenkomst, die wat hem betreft snel zal worden getekend: 'Het is een spectaculaire verbetering voor de Amerikaanse suikerindustrie'.
De suikerindustrie zelf vindt de deal niet zo spectaculair. Producenten kwamen met een eigen verklaring: 'Mexico kan doorgaan met het dumpen van gesubsidieerde Mexicaanse suiker in Amerika'. De twee landen ruziën al jaren over suiker.
Vastgestelde prijzen
In omvang zijn de VS de tiende suikerproducent van de wereld. Mexico staat op plaats zes. De genationaliseerde suikerindustrie daar exporteert veel suiker naar Amerika. Gesubsidieerde dumppraktijken, fulmineren Amerikaanse suikerboeren. Zij zien de suikerprijs dalen.
In 2014 dreigde de Amerikaanse regering daarom al met heffingen en quota. Toen werd een handelsoorlog op het nippertje voorkomen. Washington zag af van strafheffingen. De twee landen kwamen een vaste exportprijs van 22,25 dollarcent per pond voor onbewerkte suiker overeen. De prijs voor geraffineerde suiker ging naar 26 cent.
De nu gemaakte afspraken gaan nog verder. De prijs voor Mexicaanse onbewerkte suiker gaat naar 23 cent per pond, bewerkte suiker naar 28 cent. Bovendien zullen de Mexicanen minder bewerkte suiker over de grens brengen.
Extra rechten voor Mexico
Voorheen was meer dan de helft van de export geraffineerd. Met de nieuwe deal daalt dat percentage naar 30. De 70 procent onbewerkte exportsuiker gaat naar Amerikaanse raffinaderijen. Mexico mag zijn onbewerkte suiker bovendien niet meer voorverpakt exporteren.
Die suiker is van zo'n hoge kwaliteit dat raffineren vaak niet nodig is. De ruwe suiker moet in bulk worden verscheept. De hoop is dat het zo daadwerkelijk bij Amerikaanse raffinaderijen terecht komt.
In ruil daarvoor krijgt Mexico het eerste recht extra suiker te verkopen aan Amerika, zodra dat land meer nodig heeft dan in eerste instantie voorspeld. In een dergelijk geval mag Mexico bewerkte suiker verkopen. Daarover is Amerikaanse industrie nu boos. Zij vrezen dat Amerikaanse raffinaderijen door die bepaling stil komen te liggen als de vraag toeneemt.
Nieuwe onderhandelingen
Ook Amerikaanse frisdrank- en snoepproducenten zijn pissig. Hun lobbyist noemt de overeenkomst 'een slechte deal voor Amerikaanse consumenten en fabrikanten'.
Ze stellen dat de prijs voor suiker in Amerika al 80 procent hoger ligt dan gemiddeld in de rest van de wereld. Deze deal stuwt de prijs verder omhoog en leidt volgens de snoepmakers tot een kostenpost van 1 miljard dollar. Die rekening komt op het conto de Amerikaanse zoetekauw.
En de Mexicaanse suikerproducenten? Zijn die dan wel content met de deal? Nee, ook zij zijn boos. Ze mogen immers veel minder geraffineerde suiker exporteren.
Ondanks alle ontevredenheid willen beide landen snel hun handtekening zetten. In augustus gaan namelijk nieuwe onderhandelingen over vrijhandelsverdrag Nafta van start.
Donald Trump vindt dat verdrag tussen de VS, Canada en Mexico oneerlijk. Hij wil nieuwe afspraken. Die onderhandelingen worden niet makkelijker als de slepende suikeroorlog nog niet is opgelost.