De slechte pers van Eijk, Willem de Zwijger

De pers en aartsbisschop Eijk zijn nog niet de beste vrienden, lijkt het wel. Dat ligt aan de pers en aan de monseigneur. Heeft Trouw de pik op de opvolger van Simonis? Welnee.

Trouw volgt de grootste religieuze stromingen op de voet. In Nederland worden die gevormd door de doorsnee protestanten en katholieken - al is het beter die volgorde om te draaien, want er zijn veel meer katholieken dan protestanten. Natuurlijk 'doen' we de kleintjes ook - van uiterst orthodox christelijk, via joods tot boeddhist, waarbij we een humanist ook niet versmaden. O ja, en moslims.

Dr. dr. W. Eijk is de belangrijkste rk geestelijke, sinds zijn benoeming als aartbisschop. Hij werkt hard, maar doet dat liefst in de luwte - en de pers ziet slechts wat erover naar buiten komt. Zoals - jongste feit - een vrouwelijke pastor die niet mocht spreken tijdens de afscheidsplechtigheid in Groningen. Daar was Eijk bisschop voordat hij naar Utrecht geroepen werd.

Trouw berichtte erover, met hoor en wederhoor, maar dat laatste viel nogal wat lezers niet op. De wederhoor bestond erin te vragen waarom er zelfs beveiligers werden ingeschakeld om de pastor het spreken te beletten. Ze stond niet op de sprekerslijst - erg onhandig - en Eijk wist de boel niet met een kwinkslag of een glimlach op te lossen - minstens zo onhandig.

Als ik de berichten over Eijk van de laatste maanden eens langsloop, is dat het refrein: Onhandigheid.

En nog iets: Eijk zelf komt niet aan het woord. Dat laatste is vervelend. Maar journalistieke laksheid is het niet: de aartsbisschop wil niet. Nog niet, laat de persvoorlichter weten.

Laatst zat de aartsbisschop bij Buitenhof - ik schakelde wat laat in, maar hoorde hem alleen maar over iets waar hij heel veel van wist: medische ethiek. Over zijn werk in de kerkprovincie geen woord. Zo bleef ook bij Clairy Polak Eijk een Willem de Zwijger.

Daar is niets mis mee - maar ik zou hem zo graag eens uitgebreid horen uitleggen waar hij nu zo hard mee aan het werk is (hij kan goed reorganiseren, naar verluidt). Welke nabije toekomst staat hem voor ogen? Waar droomt hij van?

Hij oogt als een gedrevene, dus met die onhandigheid komt het wel goed. Balkenende is het ook overgroeid.

Monseigneur, wanneer schikt het?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden