ColumnGerbrand Bakker

De slagzin van de Bobcampagne zit me nogal dwars

Beeld Trouw

Ik weet dat dingen die bedoeld zijn om in het hoofd van mensen te rammen, graag rijmen. Dat doen die dingen niet uit zichzelf, daar zitten mensen achter. ‘Koopt uien van Schouten, dan kunt u lekker bouten.’ Dat heeft dan de familie Schouten bedacht, die vindt dit een prima manier om hun uien aan te prijzen. In andere gevallen zal het een team van mensen zijn dat met iets op de proppen komt: ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.’ Die is van de overheid. ‘Melk is goed voor elk.’

Ooit riep Bart de Graaff ‘Zeg maar nee, dan krijg je er twee!’ (‘Toevallig’). Iedereen kent Bart de Graaff nog, maar het koekje Bichoc is volledig vergeten, misschien hebben iets te veel mensen er nee tegen gezegd. Iets wat rijmt, beklijft, is de gedachte. Langs de weg kan bijna niets niet rijmen, misschien is dat omdat auto’s erg snel langs of onder die teksten door rijden. Sinds een tijdje lees ik over­al ‘Ben je Bob, zeg het hard­op.’ Die zit me nogal dwars.

Geen Bewust Onbeschonken Bestuurder

Ten eerste omdat ik nog steeds niet weet wat Bob betekent. Ja, ik weet dat de Bob degene is die niet drinkt en dus achter het stuur zit, maar waar staat het voor? Nou, ik zocht het eindelijk eens op.

Op rijksoverheid.nl staat dit: “Bob is geen afkorting en staat niet voor Bewust Onbeschonken Bestuurder. De Bob-campagne is een idee van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).” Bob betekent dus niets. Dat is niet fijn. Wat bezielde de Belgen die dit bedacht hebben? Bob had dus net zo goed Annie kunnen zijn of Constantijn. Of rijmt Bob op veel dingen zodat je jaren vooruit kunt met rijmende slagzinnen? En ben je nou de Bob of kortweg Bob? Ook dat vind ik onduidelijk. En tegen wie moet de persoon die niet drinkt op een feestje die slagzin uiten? Tegen zijn of haar vrienden? Tegen de politie? Tegen de gastheer van het feestje? Ik begrijp het niet. O wacht, op daarkunjemeethuiskomen.nl (aanklikbaar op de website van de Rijksoverheid) lees ik het volgende: “Met de Bob-gifjes kun je ook op social media zeggen dat je Bob bent! Zoek in de gif-functie van je social-media-kanalen naar #zeghethardop. Zo kun je je vrienden, je voetbalteam of je familie aan het begin van de avond via WhatsApp, Instagram of Facebook al laten weten dat je Bob bent.” Aha, het voetbalteam. En: “Maar ook als je alleen rijdt kun je een Bewust Onbeschonken Bestuurder zijn.” O, wacht, Bob betekent dus tóch iets?

Maar wat mij het meeste tegenstaat is het ritme. Rijm gedijt het best met ritme. Je kunt rijmen wat je wilt, als het ritme ontbreekt, valt alles in duigen. Zeg de slagzin maar eens hardop. Hij valt helemaal dood. Want het ritme is helemaal verkeerd. Er ís geen ritme.

Beter bekkende slagzin

Bij de Rijksoverheid werken mensen die verantwoordelijk zijn voor deze Bobcampagne. Die moeten steeds weer met nieuwe slogans komen, daar worden ze voor betaald. Is er dan niemand van die lui die inziet dat je domweg door het woordje ‘dan’ in te voegen een veel beter bekkende slagzin krijgt? Ben je Bob, zeg het dan hardop. Zeg het maar eens hardop, zoals bevolen, dat loopt al een stuk beter, en nóg beter wordt-ie zo: Ben je de Bob, zeg het dan hardop.

Ik verlang terug naar de tijd van ‘Glaasje op, laat je rijden.’ Geen rijm, wel ritme, het is bijna de eerste zin van een carnavalskraker. De Rijksoverheid kan er natuurlijk ook voor kiezen zo nu en dan een échte dichter wat extra inkomsten te verschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden