De slachtoffers van Isis' beeldenstorm

De sjiitische moskee Jawad Husseiniya in de buurt van Mosoel werd vorige week opgeblazen.Beeld PayamTV1

De bloederige oorlog van strijdgroep Isis kost niet alleen levens, ook religieus en cultureel erfgoed gaat massaal tegen de vlakte. Net als de Taliban en islamisten in Mali hakken de Isis-strijders in op alles dat herinnert aan afwijkende culturen. Een incompleet overzicht van wat al verloren is gegaan.

Graf van de profeet Jona in Ninevé
Doelwit: Een tombe waarin de joodse profeet Jona begraven zou zijn. De tombe bevindt zich in een moskee bij Nineve, ten noorden van Mosoel. Volgens de Bijbel en de Koran werd Jona door God naar Nineve gestuurd om bekend te maken dat God de onrechtvaardige stad ging verwoesten.
Methode: Bewerkt met een sloophamer. Althans: als we onderstaand filmpje mogen geloven.
Reden: Net als veel andere extremistische groeperingen beschouwt Isis het vereren van graftombes als afgoderij.
Betrouwbaarheid: Onduidelijk. Op sociale media, blogs en nieuwssites gonst het van de geruchten dat onderstaand filmpje is opgenomen in Jona's tombe in Nineve, maar de vernieling is nog niet bevestigd.

Sjiitische moskeeën
Doelwit: Godshuizen en andere heilige plaatsen van sjiitische moslims in Mosoel.
Methode: Opgeblazen.
Reden: Soennitische extremistische groepen als Isis moeten niets hebben van de sjia, de grootste islamitische minderheidsstroming. Hun onderlinge theologische verschillen zijn relatief klein (het belangrijkste twistpunt betreft de opvolging van de profeet Mohammed), maar Isis ziet sjiieten desondanks als de belichaming van het kwaad. Ze zouden de islam van binnenuit willen perverteren. Ook politiek speelt een belangrijke rol: de sjiitische regering van president Al-Maliki heeft met haar discriminatie van soennieten veel kwaad bloed gezet.
Betrouwbaarheid: Groot. Deze beelden van de ineenstortende godshuizen zijn waarschijnlijk de wereld in geholpen door Isis en groepen die daaraan gelieerd zijn. Omwonenden hebben de vernietiging bevestigd. Hoogstwaarschijnlijk hebben nog veel meer sjiitische moskeeën eraan moeten geloven.

Beeld Twitter
Beeld Twitter
Beeld Twitter

Assyrische beelden
Doelwit: Standbeelden uit het Assyrische Rijk (2000 - 609 voor Christus). De beelden zijn geroofd van een archeologische locatie in de oostelijke Hasakeh-provincie.
Methode: Bewerkt met een sloophamer.
Reden: Ze verwijzen naar een tijdperk waar de Isis-strijders niet aan herinnerd willen worden. Dat de Assyriërs een rijke cultuur hadden, interesseert de Isis-strijders niet. Assyriërs waren polytheïstisch en daarmee onislamitisch.
Betrouwbaarheid: Vrij groot. De vernietiging van de beelden staat buiten kijf, maar identiteit van de beeldenstormers is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om Isis-strijders, mogelijk om andere islamitische extremisten. Ook is het de vraag of de beelden echt zijn. Mogelijk gaat het om geroofde replica's. In The Times of Israël noemt een Assyrioloog dat trouwens onwaarschijnlijk.

Beeld Apsa2011
Beeld Apsa2011

En verder...
Naar alle waarschijnlijkheid is in Mosoel ook het standbeeld van Aboe Tamman, een van de bekendste dichters van de stad, vernield. De 'Tombe van het meisje' zou ook in gruzelementen liggen. Daarin ligt volgens de overlevering een meisje begraven dat stierf aan een gebroken hart.

Over het museum van Mosoel gaan onheilspellende geruchten rond. Strijders zouden het museum hebben bezet, in afwachting van een komende slooppartij. Het ligt voor de hand dat Isis-strijders zich ook op kerken hebben gestort, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden