De sjiitische concurrenten van IS gaan net zo wreed tekeer

Leden van de Asaib al-Hak-militie, samen met peshmerga-strijders, nabij Tikrit. Beeld reuters
Leden van de Asaib al-Hak-militie, samen met peshmerga-strijders, nabij Tikrit.Beeld reuters

De soennitische guerrillabeweging Islamitische Staat (IS) maakt van iedere executie een spektakel. Iraakse sjiieten die in handen vallen van de beweging, overleven het zelden. Beelden van hun sterfuur zijn op sociale media bijzonder populair onder extremistische soennieten.

Ghassan Dahhan

Wat betreft het pochen over wreedheid kent IS dan ook geen gelijke. Maar wat betreft het maken van onschuldige slachtoffers ondervindt IS wel degelijk concurrentie: van zijn sjiitische rivalen.

Met de opmars van IS en het uiteenvallen van de Iraakse krijgsmacht, zijn de sjiitische milities ineens weer onderdeel van het straatbeeld geworden. Net als IS worden ook zij gedreven door sektarische razernij, alleen richt die zich op soennieten.

Bordeel
Sjiitsche milities zijn een klopjacht begonnen op de bevolkingsgroep. Daarbij gaan ze even wreed tekeer als hun soennitische equivalent. Bij checkpoints worden soennieten er door milities uitgevist en meegenomen naar geïmproviseerde martelcentra. Ze keren nooit meer terug.

Hoe wreed sjiitische milities kunnen zijn, bleek afgelopen zomer. In de oostelijke provincie Diala openden sjiitische militieleden het vuur op soennitische moskeebezoekers. Minstens zeventig mensen kwamen in de vuurregen om het leven. Een maand daarvoor vielen sjiitische strijders een bordeel aan, waar 28 prostituees, net als zes bezoekers, werden afgeslacht. Twee weken later werden in de stad Bakoeba nog eens vijftien soennieten vermoord, waarna hun lijken werden opgehangen aan elektriciteitspalen.

Veel misdaden worden gepleegd door Asaib al-Hak (AHH). De beweging dankt haar bestaan, net als IS, aan de Amerikaanse bezetting van Irak. AAH komt voort uit het sjiitische verzet tegen de buitenlandse overheersers. Aanvankelijk werd dat verzet geleid door de radicale, sjiitische geestelijke Moktada al-Sadr. Maar het militaire overwicht van de Amerikanen bracht Sadr uiteindelijk tot inkeer.

Daarop besloot een aantal sjiitische strijders om een eigen gewapende beweging op te zetten, onder de naam Asaib al-Hak. Die nam al snel het voortouw in de strijd tegen de buitenlandse troepen - tussen 2006 en 2011 voerde de beweging zo'n zesduizend aanvallen uit op Amerikaanse, Britse en Iraakse troepen. Maar de organisatie richtte haar pijlen vooral op de soennitische bevolking.

Iraakse staatsapparaat
AHH en Moktada al-Sadr zijn sindsdien elkaars concurrenten gebleven. En een van de manieren om steun te winnen bij de sjiitische bevolking is door soennieten hardhandig aan te pakken. Zoals voor IS iedere sjiiet een afvallige is, zijn voor de sjiitische milities alle soennieten IS-aanhangers. De sjiitische strijdgroepen hebben wel één voordeel ten opzichte van IS: zij hebben het Iraakse staatsapparaat achter zich.

Afgelopen zomer executeerden Iraakse troepen en sjiitische milities meer dan 250 soennieten in gevangenschap. De moordpartijen waren bedoeld als vergelding voor de massa-executies door IS. De Iraakse regering ontkent iets met de slachtpartij te maken te hebben en zei dat de soennitische gevangenen het slachtoffer waren van 'terroristische misdrijven'.

De misdaden tegen soennieten blijven vaak onopgemerkt omdat de daders, anders dan IS, deze zelden vastleggen. Maar de soennitische bevolking heeft geen YouTube-beelden nodig om te weten waar de sjiitische milities toe in staat zijn. De herinneringen aan de zwarte jaren 2005-2009 zijn voldoende.

Duizenden soennieten vielen in die periode in handen van dezelfde sjiitische milities die nu weer de dienst uitmaken in veel steden. Daarbij bedienden zij zich van de wreedste foltertechnieken, waarvan de boormachine het belangrijkste werktuig was. Veel soennieten die levend uit de tuchtcentra wisten te komen, begonnen kort daarop een nieuwe carrière bij IS als sjiietenjager.

Steun uit Iran

Na de bezetting van Irak, die formeel ten einde kwam in 2011, besloot AHH om als politieke organisatie door te gaan. Maar daar kwam in de praktijk weinig van terecht. AHH ging in de politiek, maar breidde ondertussen zijn militaire tak verder uit.

Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog zond AHH veel strijders naar dat land om het Syrische regime te helpen in de strijd tegen soennitische opstandelingen en om sjiitische heiligdommen te beschermen. Tegelijkertijd konden jonge AHH-strijders zo ervaring opdoen. Maar de belangrijkste partner van AHH is de Iraanse regering. De groepering wordt daarbij aangestuurd door de Al-Koedsbrigade, een elite-onderdeel van het Iraanse leger. Aan het hoofd van deze brigade staat Kassem Soleiman. Hij voert namens Iran de besprekingen met de VS over de aanpak van IS in Irak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden