De Sinterklaascentrales leveren 100 procent zwarte Pieten

'Alle aanvragen die we kregen, werkelijk álle aanvragen, waren expliciet voor zwarte Pieten'

Sinterklaas meert vandaag in Gouda aan met kaas- en stroopwafelpieten in zijn gevolg, maar gekleurde pieten lijken geen trend te zijn in Nederland. De Sinterklaascentrales (bedrijven die klazen en pieten verhuren) schminken hun pieten vooral zwart of bruin, net als in eerdere jaren.

"Sterker nog, ik hoor van heel veel Sinterklaascentrales dat ze de boodschap krijgen: stuur ons een zwarte Piet en anders niemand", zegt Marc Giling, voorzitter van het Pietengilde, een landelijke vereniging van mensen die serieus met Sint en Piet bezig zijn,

Dat is precies de ervaring van Piet van Rouwendaal van de Sinterklaascentrale in Soest.

"Alle aanvragen die we kregen, werkelijk álle aanvragen, waren expliciet voor zwarte Pieten. Mijn vader schminkte ze al zwart en ik zal dat voortzetten." Heeft dat hele zwartepietendebat dan geen invloed? Ach, zegt Van Rouwendaal, "die discussie speelt zich af in de media".

Dat geluid is vaker te horen. "Bij ons heerst er een cultuur van 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'", zegt Jean-Michel Veendorp van Sinterklaascentrale Twente. "Er is geen behoefte aan gekleurde pieten, de mensen hier willen geen wijzigingen."

Bij de Sint en Pietverhuur in Deventer heeft Ferry Leeftink precies één aanvraag voor gekleurde pieten binnen gekregen.

"En die hebben we niet geaccepteerd. De rest van onze klanten zegt met nadruk dat hun pieten zwart moeten zijn. Ik vind de discussie flauwekul, maar we houden wel het Sinterklaasjournaal in de gaten."

Vanuit de Sinterklaascentrale in Den Helder uit eigenaar Patrick van Beek zijn frustratie: "Ik vind het de grootste onzin om erover te praten. Het zou schelen als iedereen zich verdiept in de geschiedenis van Zwarte Piet. Wij leveren alleen honderd procent zwarte pieten. Het belangrijkst is de gezelligheid van het feest."

Zelfs in Amsterdam levert de plaatselijke Sinterklaascentrale alleen zwarte Pieten. Daar begon de juridische strijd tegen Zwarte Piet, die deze week eindigde bij de Raad van State. En daar wordt zondag, tijdens de Sinterklaasintocht in de stad, ook gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Maar voor de Sinterklaascentrale is dat geen reden om gekleurde Pieten te leveren. Wel mijdt ze, met het oog op de veiligheid, stadsdeel Zuidoost. Daar wonen veel tegenstanders van Zwarte Piet.

undefined

'De Negers'

Op het moment dat Sinterklaas morgen op het Ajaxbalkon van de Stadsschouwburg de Amsterdamse kinderen toespreekt, debatteren theatermakers in de zaal erachter over racisme in het theater. Aanleiding voor 'Do the w-h-i-t-e right thing' is het toneelstuk 'De Negers' van Jean Genet dat toevallig op dezelfde dag als de intocht staat geprogrammeerd. "Gezien de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet vonden we het belangrijk het toneelstuk aan te grijpen voor een debat," zegt schouwburgdirecteur Melle Daamen. Jean Genet schreef 'De Negers' in 1959 als aanklacht tegen het koloniale denken in die tijd.Het stuk is een toneelstuk-in-een-toneelstuk. Zwarte acteurs spelen een moord op een blanke vrouw na, maar spelen ook de koloniale blanken die er een strafexpeditie op laten volgen.

undefined

Helemaal tevreden is Sjoerd Kuyper nog niet

Afgelopen week ging Sjoerd Kuyper nog heftig te keer over het Sinterklaasjournaal: in de eerste uitzending waren de Pieten als vanouds zwart en nog dom bovendien. Is de schrijver van 'De vrienden van Sinterklaas' van mening veranderd nu het tv-progamma ook witte Pieten heeft opgevoerd?

Kuyper had eerst geen zin meer om te kijken na die eerste uitzending, vertelt hij, maar vrienden attendeerden hem op de nieuwe koers. "Het journaal gaat nu meer richting mijn boek. Daarin komen geen Pieten meer voor. Ouders, ooms en opa's, geschminkt in alle kleuren van de regenboog, staan de Sint bij."

De schrijver vraag zich wel af waarom het Sinterklaasjournaal met de ouderwetse Pieten van start is gegaan. "Was het misschien om Nederland een hak te zetten? Ik blijf het een inschattingsfout vinden. Ze hadden in de eerste aflevering een voorzet moeten geven: let op, het gaat straks een andere richting uit."

Is Kuyper nu tevreden? Toch niet helemaal. Het blijft hem storen hoe de 'knecht' van Sinterklaas wordt neergezet. "Die Huispiet die niet weet waar Gouda ligt en dus niet weet waarheen hij de stoomboot moet sturen en dan maar moet gaan afwassen van Sinterklaas!" Dat is link, want het journaal is nu de maat der dingen, zegt hij. "Zij zijn er medeverantwoordelijk voor hoe de discussie wordt gevoerd."

Gaat hij vanavond toch maar kijken? "Ja, misschien wel, om te zien in hoeverre we inderdaad hetzelfde verhaal hebben bedacht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden