De Sint reed het Binnenhof dit jaar niet stilletjes voorbij

Redactie: Cyntha van Gorp, Teun Lagas en Karen Zandbergen

In alle Sinterklaasdrukte is het velen wellicht ontgaan, maar afgelopen week is de opvolger van de zeer gewaardeerde oud-parlementariër Thijs van Vlijmen opgestaan. De CDA'er die in 1981 Tweede Kamerlid werd, stond ook wel bekend om zijn 'Rijmen van Vlijmen'.

Die geuzentitel had hij te danken aan zijn jaarlijkse gewoonte om in de aanloop naar 5 december zijn inbreng tijdens Kamerdebatten op rijm te maken. Niets kon hem van het dichten weerhouden, zelfs niet als de Sint al lang en breed weer was vertrokken. "Mijnheer de Voorzitter! Het is al 8 december heden, en Sinterklaas is dus verleden", zo sprak hij in 1986 tegen minister Neelie Smit-Kroes. "Dat is jammer, want zodoende mist-er, van dit jaar een vers voor de minister."

Amerigo
Toen Van Vlijmen na dertien Kamerjaren de landelijke politiek de rug toekeerde, bleven Kamer en kabinet lange tijd vrijwel verschoond van dergelijke Sinterklaasepistels. Blijkbaar tot ongenoegen van minister Opstelten (veiligheid en justitie), die vorige week de traditie nieuw leven inblies door de antwoorden op Kamervragen in een versje te gieten. Toegegeven; Madeleine van Toorenburg, het CDA-Kamerlid dat verantwoordelijk was voor de prangende vragen, had het er ook wel een beetje naar gemaakt. Haar fractie was al 'een paar dagen heel bezorgd' omdat het paard van Sinterklaas nog altijd zoek was. "Heel veel kinderen maken zich op dit moment heel veel zorgen of het allemaal wel goed komt", wist de CDA-politica. "Wij willen daarom graag een brief van de minister van veiligheid en justitie op welke wijze hij gaat meehelpen om ervoor te zorgen dat het paard van Sinterklaas op tijd wordt teruggevonden."

Dat liet Opstelten zich geen twee keer zeggen. Nog diezelfde dag bezorgde hij de Kamer de antwoorden. "Uw Kamer vroeg mijn aandacht voor een kwestie zeer urgent; ik reageer direct, zoals u mij kent", dichtte de bewindsman erop los. "Al dagenlang is Amerigo nu reeds zoek; er wordt naar uitgekeken op iedere hoek. Inderdaad een zaak van groot belang; zonder paard komt immers de viering in het gedrang."

Gelukkig niet
Hoewel het gros van de antwoorden op Kamervragen degelijk en weinig creatief wordt verwoord, glippen er zo nu en dan wat vrolijkere formuleringen tussendoor. Zo deed onderwijsminister Marja van Bijsterveldt twee maanden terug nauwelijks moeite om te verhullen hoe ze dacht over de vragen van PVV-Kamerlid Martin Bosma. Die was bezorgd dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd zou raken nu de krant in het bezit was van de 'radicaal-linkse' Derk Sauer. Op de vraag of Van Bijsterveldt wist dat de 'SP-financier' maar liefst 9 procent van NRC Handelsblad in bezit had, antwoordde de bewindsvrouw dan ook wat bits: "Gelukkig niet. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap volgt de wederwaardigheden en faits divers rond de spreiding van aandelenbezit in het particuliere bedrijfsleven niet op de voet. Dat draagt bij aan een zo gering mogelijke bestuurlijke drukte, beperkte bureaucratische lasten en een optimale focus op de kerntaken van het departement."

Niet alle bewindspersonen zorgen voor zo'n uitgebreide reactie als een Kamervraag hen niet aanstaat. Soms volstaat een minister of staatssecretaris met een verwijzing naar eerdere antwoorden, of nog erger: met een kortweg 'ja' of 'nee'. Kamerleden kunnen overigens zelf ook behoorlijk kort van stof zijn. Zo bestond de inbreng van LPF-Kamerlid Milos Zvonar tijdens een debat in 2002 over de uitbreiding van experimenten met heroïneverstrekking, uit zeven woorden: Voorkomen en genezen. Experimenten mislukt. Stoppen daarmee." En eigenlijk maakte dat ook alles duidelijk.

Oproep
Inmiddels is de Plein2-redactie druk alle moppen aan het verzamelen die lezers ons de afgelopen weken hebben gemaild. Ze zijn nog altijd welkom: de bakken met politici in de hoofdrol. Meligheid mag. Stuur de moppen naar parlement@trouw.nl. Rond de kerstdagen drukken we zoveel mogelijk inzendingen af.

Soms onverwacht grappige politici

1. Kees van der Staaij (SGP)

2. Martin Bosma (PVV)

3. Gerard Schouw (D66)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden