'De sigaret wegleggen is een leerproces'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is de tweede week van januari: sommige gestopte rokers hebben inmiddels hun eerste sigaret weer opgestoken. Zijn deze stoppogingen mislukt en per definitie een verloren ervaring? Niet volgens Karin Menninga. Op 17 januari promoveert zij op de door haar ontwikkelde Leer Abstinentie Theorie (LAT) dat een nieuw perspectief biedt op het afzweren van de sigaret.

Ex-rokers krijgen vaak het advies om de risicomomenten waarop ze vroeger naar hun sigaretten grepen, zo veel mogelijk te vermijden. De ontwikkelde LAT gaat juist uit van het idee dat deze ervaringen nodig zijn om van het roken af te komen.

Slechts één op de zeven rokers is in staat om - zonder hulpmiddelen als nicotinekauwgom - te stoppen. Met hulpmiddelen loopt dit op naar dertig procent, maar alsnog blijft er een grote probleemgroep over die terugvalt in haar oude gewoonte.

Menninga schetst in haar proefschrift een nieuwe invalshoek voor hoe je naar stoppen met roken kan kijken. Zij onderzocht het gedrag van 323 ex-rokers die zes maanden of korter waren gestopt. De promovendus concludeerde dat naarmate rokers zich slechter over hun stoppoging voelen, zij eerder opgeven. Zelfs als ze al meerdere maanden geen sigaret hebben aangeraakt. Om dit te voorkomen legt Menninga in haar theorie de nadruk op stoppen als een proces waarbij je leert hoe je je het beste kunt gedragen in crisissituaties.

Menninga: "Hiervoor is het belangrijk dat je feedback krijgt over de voortgang van je stoppoging. Nu is het vaak zo dat een voormalige stopper na zijn eerste trekje denkt dat alles is mislukt. Misschien wacht hij vervolgens weer een tijd voor hij een nieuwe poging durft te wagen. Dit geeft een enorme druk op de stoppoging en leidt tot het gevoel dat je hebt gefaald. Door met een andere bril te kijken naar je en jezelf niet meteen de grond in te boren als het niet meteen lukt, maak je het allemaal wat meer ontspannen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden