'De shabiha in Syrië zijn enge monsters'

De rouwstoet van Thaer al-Khatib. Hij werd niet gedood door de Shabiha, maar door Syrische veiligheidstroepen. Beeld ap
De rouwstoet van Thaer al-Khatib. Hij werd niet gedood door de Shabiha, maar door Syrische veiligheidstroepen.Beeld ap

De Syrische revolutie kende al veel gruweldaden, maar daar is nu een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Tijdens de bloedbaden in Hoela en Qusair werd bij tientallen vrouwen en kinderen de keel doorgesneden. Het werk, zo fluistert men, van de shabiha, letterlijk de 'spoken', een alawitische militie die het vuile werk opknapt voor het Syrische leger.

"Zij waren als monsters", zegt Mousab Azzawi in The Daily Telegraph. "Ze hadden enorme spierbundels, dikke buiken en grote baarden. Ik praatte met hen als kinderen, want de shabiha houden van mensen met een laag IQ."

Azzawi was ooit dokter in de Syrische kustplaats Latakia, waar hij op de shabiha stuitte. Hij woont inmiddels al jaren in Londen en is hoofd van het zogeheten Syrische netwerk voor de mensenrechten, een belangrijke schakel binnen de Syrische oppositie. Ook de Syrische schrijver en dissident Yassin al-Haj Salih schetst in een recent rapport voor de Heinrich Böll Foundation een schrikbeeld.

Volgens hem is een shabiha-strijder 'gedrongen, sterk gespierd, met een kale kop en lange baard'. Al voegt hij daar wel aan toe dat de typische 'shabiha-look' niet meer bestaat.

Duidelijk is wel dat de shabiha uit het alawietische deel van West-Syrië komen. Zij staan bekend als streng tribale, hiërarchische mafia-achtige organisaties, die zich altijd al bezighielden met alles wat het daglicht niet verdragen kan; duistere zaakjes als smokkel, prostitutie en drugshandel.

Velen van hen zouden banden onderhouden met enkele van de machtigste alawietische families in het land, onder wie de Assads en Makhloufs. In mei legde de Euro- pese Unie twee neven van president Basjar Assad sancties op vanwege hun vermeende rol in de sha- biha.

Er bestaat weinig twijfel dat het Syrische regime is teruggevallen op zijn alawietische ruggegraat en de shabiha als een soort hulptroepen gebruikt. De eerste Syrische vluchtelingen in Libanon spraken een jaar geleden al over paramilitaire eenheden die het leger bijstonden in het schoonvegen van bijvoorbeeld het stadje Tell al Kalach.

Nieuw is de frequentie waarmee zij plotseling in het nieuws opduiken en het horrorgehalte van hun activiteiten. Het lijkt erop dat zij een terreurcampagne zijn begonnen met als doel de bevolking angst aan te jagen, terwijl het leger buiten schot blijft.

Maar enige voorzichtigheid is op z'n plaats. Syrië zit nog altijd potdicht voor externe waarnemers. De meeste informatie komt indirect naar buiten, veelal via oppositie- kanalen en niet altijd even nauwkeurig.

Zo zei een getuige van het bloedbad in Qusair de aanval op een afstand van 800 meter te hebben gezien. Desondanks herkende hij enkele shabiha bij naam. Ook aan het verslag van het bloedbad van Hoela kleven enkele vraagtekens. Zo stond het stadje volgens sommige Syriërs bekend om zijn pro-regimehouding.

Wel, niet of slechts half waar, een ding is zeker: de verhalen over de 'spoken' en hun gruweldaden versterken alleen maar de roep om buitenlandse interventie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden