De SGP zou blij moeten zijn met zo'n vrouw

Lilian Janse poseert in haar huiskamer. Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen. Beeld anp
Lilian Janse poseert in haar huiskamer. Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen.Beeld anp

Het is sneller gebeurd dan het partijbestuur had verwacht (en gehoopt), maar het moest ervan komen: in de SGP heeft de eerste vrouw zich gemeld voor de kandidatenlijst. De veertigjarige Lilian Janse komt de eer toe. Jansen is kandidaat-lijsttrekker voor de SGP bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van Vlissingen. De Zeeuwse verdient lof voor de moed die ze toont en de verantwoordelijkheid die ze neemt.

Een verantwoordelijkheid die de SGP-mannen in Vlissingen uit de weg zijn gegaan. Tot verdriet van Janse. Ze benadrukt dat ze zich pas kandidaat heeft gesteld nadat alle mannen die waren gevraagd dat te doen, geweigerd hadden. "Als geen van de mannen wil, neem ik de verantwoordelijkheid", zei Janse deze week in interviews. Belangstelling voor de politiek heeft Janse al van jongs af aan, maar ook begrip voor het standpunt van haar partij. Dus als zich een man had gemeld, was zij nooit kandidaat geworden.

De SGP zou blij moeten zijn met zo'n vrouw. Maar in een reactie van algemeen voorzitter Maarten van Leeuwen moeten de Vlissinger mannen het ontgelden, die hun verantwoordelijkheid hebben ontlopen en het daarom zo ver hebben laten komen. De SGP-bestuurder uit geen woord van sympathie voor de vrouw die dat dan wel doet. Het had hem gesierd, juist omdat Janse zo mild en respectvol is over de partij.

Beginsel verankeren
De reactie van partijvoorzitter Van Leeuwen is in lijn met de beginselen van de SGP. Daarin staat dat het dragen van politieke verantwoordelijkheid is voorbehouden aan de man. Op grond van de Bijbel wordt de vrouw vele rollen toegedicht, maar niet een politieke. Dat is in strijd met het (internationaal) recht. En onder juridische druk heeft de SGP de vrouw moeten toelaten, eerst als lid van de partij en inmiddels ook op de kandidatenlijst.

Rechterlijke uitspraken veranderen een beginsel niet direct. Maar ze kunnen wel een verandering in denken en opvatting in gang zetten. Dat is in de SGP ook gebeurd; een grote meerderheid van de leden stemde in met de veranderingen die via de rechter werden afgedwongen. Ze hebben geen bezwaar (meer) tegen vrouwen in politieke functies.

Het is een evolutie, die sneller is verlopen dan het bestuur van de partij had gehoopt, maar die moest plaatsvinden. En een kandidaat als Janse siert die ontwikkeling. Het is te hopen dat de leden van haar partijafdeling, die maandag over haar kandidatuur mogen stemmen, Janse met enthousiasme zullen onthalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden