De SGP-revolutie blijft onopgemerkt bij de Vara

Er voltrekt zich een revolutie binnen de SGP. Was de tv krap tien jaar geleden nog het oog van de duivel, nu zijn SGP'ers veelgeziene gasten. Niet alleen bij de geestverwante EO, ook bij de NOS. En zelfs bij 'aartsvijand' de Vara.

Die zichtbaarheid houdt gelijke tred met de omwentelingen in de achterban. De eerste vrouwelijke SGP-lijsttrekker, Lilian Janse uit Vlissingen, zat meteen bij 'Knevel & Van den Brink'. Gemor over haar zege was er nauwelijks in de partij. Na jaren van verzet sloot de SGP haar eerste First Lady pragmatisch in de armen. Zoals de partij dat eerder deed met de buis.

Voor de achterban is de ooit zo verfoeide kijkkast een voertuig tot emancipatie geworden. En die emancipatie gaat snel. De kijker was nog maar net 'bekomen' van de eerste SGP-vrouw of hij stond al oog in oog met de 'eerste' refo-homo. Willem Kok schoof woensdag aan bij 'De wereld draait door' om over zijn benauwde jeugd te vertellen.

"Ik merkte als jongen dat ik de leraar leuker vond dan de juf, en dacht: dit klopt niet." Hij verhuisde van Staphorst naar Brabant en ging er samenwonen met een vriend. Na drie jaar kwam zijn moeder erachter.

Die moeder, Hilligje, was ook in de studio. Ze zei: "De ene mens mag de andere niet wegzetten. Voor God zijn we allemaal gelijk, ook mijn zoon." Voor iemand uit de ultra-orthodoxe hoek een revolutionaire uitspraak, maar het leek of Matthijs van Nieuwkerk dat helemaal niet opmerkte. Hij, en tafelheer Valerio Zeno, bleven maar hameren op de afwezigheid van Hilligje bij het homohuwelijk van haar zoon. Waarover ze spijt betuigde. "Ik zou het nu niet weer zo doen."

De heren hadden niet door dat ze die avond historie schreven: een vrouw uit de 'zwarte kousenkerk' aanvaardt voor de Vara-camera het homohuwelijk! En dat niet alleen: ze verlaat zelfs die kerk, uit protest tegen het homo- en vrouwenstandpunt. Het verhaal van deze SGP-vrouw en haar zoon is vanavond te zien in de documentaire 'Houdt God van vrouwen?' van Emile van Rouveroy op het Nederlands Film Festival.

Wat opvalt aan SGP'ers op tv is dat ze zo onbevangen en welbespraakt zijn. Allesbehalve mediaschuw. Ze zien er gezond en blozend uit, helemaal niet doorrookt, slaperig of drankzuchtig. En ze blijven onverstoorbaar. Zoals SGP-fractieleider Kees van der Staaij dinsdag bij 'Pauw en Witteman'. Hij kreeg emmers drek over zich heen vanwege zijn verzet tegen het veel bekritiseerde Second Love. Dat is een internetsite die geld verdient door mensen te verleiden tot vreemdgaan.

Advocaat Gerard Spong noemde Van der Staaijs actie een kruistocht tegen de mensenrechten ('waar bemoeit u zich mee?') en seksuologe Goedele Liekens riep dat de Bijbel 'een gevaar is voor de maatschappij.' En wat deden Pauw en Witteman? Die zaten erbij en keken ernaar. Een beetje Van der Staaij-bashing was het wel. Hij beijverde zich niet voor een verbod op overspel en haalde niet God of de Bijbel als autoriteit aan, wat de SGP vroeger zeker had gedaan.

Geheel in seculiere taal pleitte Van der Staaij voor een disclaimer bij de reclamespotjes: Vreemdgaan dupeert kinderen. Zoiets als bij sigaretten. Een gematigd standpunt, zou je denken. Alleen had niemand bij 'P&W' dat in de gaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden