Column

De SGP heeft vooral economische redenen voor steun kabinet

Christelijke politiek is bij het CDA in veiliger handen dan bij de ChristenUnie. Althans, dat beweert in ieder geval één statenlid van de SGP in Zuid-Holland, die zijn stem, maandag bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, zo motiveerde. Niet dat hij de ChristenUnie noemde, dat zou zeker voor een SGP'er al te onbeleefd zijn, maar welke conclusie valt er anders te trekken uit zijn mededeling dat hij op zoek gegaan was naar de beste mogelijkheid om met zijn stem de christelijke politiek te dienen?

Het botert al tijden niet tussen de twee partijen die, althans met de principiële uitgangspunten voor politiek handelen, zo dicht bij elkaar staan. De mannenbroeders en de reformatorischen staan wat dat betreft dermate dicht bij elkaar dat elke strijd (voor de buitenstaander) een strijd om details wordt.

Gezamenlijke fracties in gemeenteraden zijn inmiddels in verschillende plaatsen uit elkaar gevallen na jaren van groeiende irritaties over en weer. Maandag leidde dat voor de ChristenUnie tot een zetel minder dan met steun van de SGP mogelijk geweest was.

Landelijk werd het zaad voor de verwijdering gezaaid door Tineke Huizinga. De latere staatssecretaris in het derde kabinet-Balkenende was het eerste vrouwelijke Kamerlid voor de ChristenUnie. Bij de SGP kwam de beëdiging van Huizinga als een zware schok. Maar vooruit, daar viel wellicht nog overheen te komen. De SGP gaf de ChristenUnie het voordeel van de twijfel en juichte de deelname aan het kabinet in 2006 toe.

De balans van die kabinetsdeelname van de ooit bevriende partij was voor de SGP uiteindelijk negatief. De discussie over embryoselectie speelde daarin een belangrijke, zo niet doorslaggevende rol. Voor de toenmalige SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies was het onbestaanbaar dat de ChristenUnie akkoord ging met welke uitbreiding dan ook van de screening van met IVF verkregen embryo's op erfelijke ziekten. Dat de ChristenUnie in de coalitie vooral op de rem trapte, was voor zijn principiële oordeel niet relevant.

De verwijdering tussen SGP en ChristenUnie is een feit, maar toch is het hoogst twijfelachtig dat dit soort overwegingen er maandag toe leidden dat de SGP koos voor een partij waar de christelijke politiek in veiliger handen is. Het CDA is immers de partij, die weliswaar de c in de naam heeft, maar tegelijkertijd openstaat voor niet-gelovigen en moslims.

Hoe principieel de SGP ook is, hier lijken eerder praktische politieke overwegingen een rol te spelen. Niet de visie op christelijke politiek, maar vooral de visie op de te voeren financieel- en sociaal-economische politiek heeft de doorslag gegeven.

Op die terreinen kunnen SGP'ers uitstekend door één deur met liberaal-conservatieven. Een kleinere overheid en eigen verantwoordelijkheid passen uitstekend in de ideologie van de SGP.

Het is eerder de financiële paragraaf van het regeerakkoord die de SGP eieren voor haar geld heeft doen kiezen dan welke toezegging van de coalitiepartijen dan ook.

Daarmee is de SGP een heel normale partij geworden. Een partij die tracht programmapunten op de korte termijn te realiseren. Hoogdravende argumenten over het veiligstellen van christelijke politiek zorgen alleen maar voor onnodige mist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden