Boekrecensie

De sfeervolle thriller ‘Het duistere meer’ blijft spannend tot de laatste bladzijde

null Beeld

De Australische Sarah Bailey weet een klassiek gegeven nieuw leven in te blazen.

In nogal wat thrillers wordt het slachtoffer gevonden door een toevallig passerende jogger. Zo ook in de Australische thriller ‘Het duistere meer’: jogger Connor vindt het lichaam van Rosalind Ryan, lerares Engels, maar de lezer voelt direct dat er iets niet klopt. Rechercheur Gemma Woodstock wordt op de zaak gezet en ze gedraagt zich vreemd. Ze zat samen met Rosalind op school en beweert dat ze haar nauwelijks kende. Maar ze is erg van slag en lijkt gebiologeerd door het lijk.

Dan het slachtoffer zelf. Ze is beeldschoon, heeft een goede opleiding en een rijke vader. Waarom is ze teruggekomen naar het gat Smithson bij Sunny Lake? En waarom woont ze in een miezerige woning, met een bijna lege koelkast en een sprei die jaren geleden in de aanbieding was bij de K-Mart. Alleen in de verwaarloosde, smoezelige badkamer hangt een kastje dat meer bij de jonge lerares past; het zit stampvol peperdure make-up.

Het sfeervolle ‘Het duistere meer’ schuurt vanaf het begin lekker. Vertelster Gemma houdt iets achter. De lezer krijgt maar mondjesmaat te horen waarom ze zo vreemd rea­geert op Rosalind. Smithson is een kleine stad waar tieners vooral dromen er weg te gaan. Doe je dat niet, dan blijf je iedereen tegenkomen bij wie je op school gezeten hebt en die ook is gebleven.

Een satanistische club

Bailey concentreert het verhaal rond de middelbare school van het stadje. Rosalind en Gem­ma zijn inmiddels eind twintig, maar hun levens worden nog altijd beheerst door hun schooltijd en een drama dat daar plaatsvond. Er wordt een fraai portret geschetst van de plek waar de verliefdheden zo ongelooflijk hevig zijn, harten worden gebroken, ego’s diep gekwetst.

Tijdens de hittegolf vlak voor Kerstmis is het verleden Rosalind fataal geworden. Maar de vrouw die haar moord onderzoekt, heeft ook wat uit te leggen. In het stadje wordt intussen flink geroddeld over het slachtoffer. Rosalind was mooi en een fantastische lerares, maar was ze misschien betrokken bij een satanistische club?

Er doen geruchten de ronde over een relatie met een jonge leerling op een vorige school. En dan hangt er nog steeds de schaduw over het stadje van die mooie, zachte jongen die zijn middelbareschooltijd niet overleefde. Gemma weet beter dan wie ook wie Rosalind echt was, maar kan niets zeggen. ‘Het duistere meer’ blijft spannend tot de laatste bladzijde.

Oordeel: sfeervol en spannend tot op de laatste bladzijde.

null Beeld

Sarah Bailey
Het duistere meer
Vert. Jetty Huisman Marmer; 416 blz. € 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden