De sfeer steeds losser en het niveau hoger

michelinSter | Koks keken er al weken naar uit: wie krijgt er een, wie krijgt er een bij en wie verliest ze?

In de Michelingids van 2017 die gisteren werd gepresenteerd, staan vijf nieuwe restaurants die een ster mogen dragen. Daarvan zitten er drie in de hoofdstad (Bolenius, Mos en Rijks), een in Den Bosch (Noble) en een in Heerlen (Cucina del Mondo). Het aantal restaurants met één ster is gelijk gebleven op 85.

"Er waren dit jaar geen grote verrassingen", zegt chef-kok Steven Klein Nijenhuis. "Er zijn weinig nieuwkomers, en een overkoepelende trend is er niet echt, maar je ziet wel dat het stijve eraf is. Veel topkoks zijn jong. Als ze zelf uit eten gaan, willen ze een grapje kunnen maken met de bediening. Chic uit eten gaan blijft een luxe, maar mensen moeten zich natuurlijk wel op hun gemak voelen."

Zelf trekt Klein Nijenhuis vanavond een fles champagne open, nu blijkt dat hij zijn 'oude' Michelinster mag meenemen naar zijn nieuwe restaurant. Zes weken geleden opende hij met zijn vrouw Tanja Onder de Linden in het Groningse Aduard, dat ze eerder dit jaar overnamen. Het restaurant had al 25 jaar een ster. Hun oude restaurant - In de Molen in Onderdendam - werd in 2013 bekroond met een ster. Die mag nu dus mee naar het nieuwe onderkomen. "We hadden het ergens wel verwacht, maar je weet het bij Michelin nooit", zegt Tanja. "We zijn er superblij mee."

De nieuwe gids telt in totaal 106 Nederlandse sterren tegenover de 107 van 2016. Restaurants met drie sterren, de Librije in Zwolle en de Leest in Vaassen, behouden ze. Er komt geen derde driesterrenrestaurant bij.

Het aantal restaurants met twee sterren staat nu op 19, tegenover 20 vorig jaar. Misschien wel de opvallendste nieuwkomer is Tribeca in Heeze van Jan Sobecki. Vanuit het niets kreeg het twee sterren toegekend, een opmerkelijke verdienste omdat de zaak pas drie maanden open is. De vreugde bij Sobecki is dan ook groot. "We zijn met stomheid geslagen", zei hij. "Op dag drie na de opening was Michelin al op bezoek. We hadden gehoopt op één ster. Maar direct twee! Wauw."

In een goed restaurant gaat het niet alleen om het eten, benadrukt Thérèse Boer van De Librije. In een ode aan Joop Braakhekke, de chef van Le Garage die vorige week overleed, noemde ze hem 'een ster voor ons allemaal'. "Een kleine man, een groot gastheer. Hij zei ooit: wij verkopen sfeer, geen biefstuk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden