Standplaats Mexico

De serie 'Luis Miguel' houdt heel Zuid-Amerika aan de buis gekluisterd

De Latijns-Amerikaanse zanger Luis Miguel. Beeld EPA

De avond van 16 juli stuurde ik Verónica Calderón, een journalist en goede vriendin van me, een berichtje. "En? Wat vond je ervan?" Het antwoord kwam in hoofdletters: "Het is te erg! Ik kan er niet tegen!" 

Net als miljoenen andere Mexicanen zat Vero met klamme handjes te kijken naar de laatste scène van het eerste seizoen van 'Luis Miguel', de serie over het leven van de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse zanger aller tijden.

De laatste beelden zijn zenuwslopend. Luis Miguel is op zoek naar zijn verdwenen moeder. Zijn vader zou weten waar ze is, maar ligt op sterven in het ziekenhuis. "Vertel me waar ze is!", bijt hij hem toe. Met zijn laatste adem fluistert zijn vader: "Je weet waar ze is." Luis Miguel blijft gebroken achter.

Het is een fenomenale cliffhanger van een fenomenale serie, die het hele continent sinds het voorjaar aan de buis gekluisterd hield. Niet alleen in Mexico, waar de in Puerto Rico geboren Luis Miguel zijn duizelingwekkende carrière begon, maar ook elders in Latijns-Amerika, waar de zanger liefhebbend LuisMi wordt genoemd, was de serie een enorm succes.

Grote aantrekkingskracht

Mexico heeft de afgelopen decennia vele tientallen artiesten voortgebracht die in de hele Spaanstalige wereld groot succes genoten, en over een aantal van hen zijn series en films gemaakt. Luis Miguels serie is echter de eerste die overal waar Spaans wordt gesproken een grote hit is.

Deels heeft dat te maken met de grote aantrekkingskracht van de artiest zelf. LuisMi is weliswaar opgegroeid in Mexico, maar zijn muziek is universeel Latijns-Amerikaans. Meer nog dan dat, komt het door het turbulente, dramatische leven van de artiest, die pas 48 jaar oud is, maar wiens leven lijkt te zijn gemaakt voor het witte doek.

Luis Miguel beschrijft de duistere kanten van de Mexicaanse showbusiness, waarin oplichting en verraad, banden tussen vertegenwoordigers van artiesten met de georganiseerde criminaliteit en corrupte politici en aaneengeregen familiedrama's schering en inslag zijn.

Het is ook een van de weinige sectoren van de Mexicaanse klassenmaatschappij waarin mensen die in armoede worden geboren toch succes, macht en aanzien kunnen verwerven.

Definitief antwoord op veel vragen

Luis Miguel heeft al die elementen, maar het is de tragische geschiedenis van LuisMi's moeder die de serie extra ijzingwekkend maakt. Mexicanen vragen zich al jaren af wat er precies is gebeurd met Marcela Balteri, die door haar man werd mishandeld en een tragisch en ongelukkig leven heeft gehad. Is ze vermoord door haar man? Heeft Luis Miguel haar verborgen voor zijn vader? Was Luis Rey eigenlijk wel zijn echte vader?

"De serie raakt een flink aantal open zenuwen in de Mexicaanse maatschappij", legde Verónica me gisteren uit. "Het gaat over de verering van de Mexicaanse moeders, geweld tegen vrouwen, hoe corrupt en smerig de Mexicaanse showbusiness is."

Het fascinerende aan de serie is dat veel Mexicanen erkennen dat het een gedramatiseerde biografie is, maar ze het verhaal tegelijkertijd beschouwen als het definitieve antwoord op veel vragen die ze hadden over het leven van een van de meest legendarische zanger van het continent.

Wachten op het volgende seizoen is voor Mexico hetzelfde als wachten op het laatste seizoen van 'Game of Thrones' in de Verenigde Staten en Europa. "Ik weet niet wat ik in de tussentijd moet kijken", zei Verónica beteuterd.

In de rubriek 'Standplaats Mexico' schrijft Jan-Albert Hootsen over zijn woon- en werkplaats Mexico. Lees al zijn artikelen terug in dit dossier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden