De Serie

De serie ‘Derry Girls’ is bijna slapstick, met op de achtergrond een bloedserieuze oorlog

Van links naar rechts:  Dylan Llewellyn als James, Jamie-Lee O'Donnell als Michelle, Saoirse Jackson als Erin, Louise Harland als Orla en Nicola Coughlan als Clare. Beeld Netflix
Van links naar rechts: Dylan Llewellyn als James, Jamie-Lee O'Donnell als Michelle, Saoirse Jackson als Erin, Louise Harland als Orla en Nicola Coughlan als Clare.Beeld Netflix

Een Netflix-serie volgt tieners in Noord-Ierland. Het gaat niet over vechtende katholieken en protestanten, maar over jongens en proefwerken.

In de gevierde serie ‘Derry Girls’ volgen we de Noord-Ierse tieners Erin, Orla, Clare en Joyce in de jaren negentig, ten tijde van ‘The Troubles’, zoals het bloedige conflict tussen protestanten en katholieken bekend staat. In de eerste aflevering introduceert de grofgebekte Joyce haar Britse neefje James. Die wordt al gauw het pispaaltje. Als hij klaagt over een geschiedenistoets bijt zijn nicht terug: “Als jullie ons niet steeds waren binnengevallen, was er veel minder geschiedenis om over te leren. English prick.” De toon is gezet.

Die toon blijft, de boog is constant gespannen. Het is opletten geblazen: om de andere zinsnede wordt er een grap gemaakt. Dat maakt dat de serie af en toe aanvoelt als slapstick, vooral de verwrongen gezichtsuitdrukkingen van Erin dragen bij aan dat beeld. Actrice Saoirse-Monica Jackson doet het fantastisch, maar je zou willen dat ze zich af en toe zou ontspannen.

The Troubles

In Derry Girls spelen The Troubles slechts een kleine rol. Als de schoolbus moet omrijden vanwege een autobom, kijkt niemand ervan op. Als de meisjes achter een hondje aan rennen passeren ze zonder blikken of blozen een zwaar bewapende soldaat. Groter dan dit wordt de rol van de permanent aanwezige dreiging niet, behalve in de laatste aflevering, als het katholieke gezin van Erin de stad wil ontvluchten om te ontkomen aan de jaarlijkse Oranjemarsen. Maar dan nog is dat slechts bijzaak.

Waarom dan deze setting? Lisa McGee, schrijver van de serie, wilde in eerste instantie gewoon schrijven over haar eigen jeugd en haar vriendinnen, zei ze in een interview met de Irish Times. “Eigenlijk wilde ik The Troubles eruit laten, maar dat voelde niet juist. Ik ken mijn jeugd niet anders dan dat The Troubles er zijn.”

Hoewel het slapstick-gevoel een beetje wennen is, is de serie dus vooral grappig. Met name de hoofdzuster van de school van de meisjes, zuster Michael, is geweldig. Hoe ze met haar ogen rolt, haar gortdroge intonatie en de voice of reason waarmee ze de tienermeisjes en hun ouders zo nu en dan bij zinnen brengt, zijn een verademing.

Knappe priester

Ook reden tot schuddebuiken is de intrede van de knappe priester Peter. De meisjes en James zijn getuige van een heus wonder: het Mariabeeld in de kerk waar ze geknield bidden voor hun geschiedenisexamen grijnst en begint te huilen, zweren de meisjes. Dus rennen ze snel naar zuster Michael. Die betwijfelt of ze de waarheid spreken, maar haalt er toch de lokale priester bij. Dat is Peter, die met zijn helderblauwe ogen en weelderige bos donkerbruin haar de meisjes (en James) in katzwijm brengt. Jullie mogen me alles vragen over het wonder van God, zegt Peter.

Erin: “Is de kleur van je ogen echt of draag je contactlenzen?” Peter, met engelengeduld en zachte fluisterstem: “Dat zijn mijn echte ogen.” James: “Gebruik je gel in je haar?” Peter: “Het is een mousse.” James: “En waar ga je naar de kapper?” Peter: “Hair and Flair. Ja, ze doen ook mannen.” Joyce: “Heb je ooit modellenwerk gedaan?” Peter: “Nee.”

Dit soort scènes, het heerlijke Ierse accent en aanstekelijke enthousiasme van de hele cast maken Derry Girls toch zeker de moeite waard. Daar zijn de Noord-Ieren het in ieder geval over eens: in Derry is een gigantische muurschildering gemaakt van de vijf, in afwachting van nog meer afleveringen van Derry Girls. Die komen eraan, het tweede seizoen is net in première gegaan en verschijnt binnenkort op Netflix.

De Serie

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden