De senior kan en wil nog van alles

door Nanda Millenaar

Als ze met haar vriend over de markt loopt, komt soms een moeder haar bedanken. Mevrouw Kolfoort, 84, leest met kinderen op basisschool De Reigershöfte in Almelo.

Het huidige ouderenbeleid is achterhaald. Ouderen van tegenwoordig zijn gezonder en willen langer doorwerken. Ze zijn niet ziek, zwak en behoeftig, maar willen graag meedoen in de maatschappij.

Mevrouw Kolfoort is de oudste deelnemer aan het project ’Senioren maken School’, en nog hartstikke fit. „Ik fiets, wandel met de hond en mijn rijbewijs is net goedgekeurd tot 2010. Door het lezen blijf ik bij de tijd en help ik de kinderen in hun ontwikkeling.”

’Senioren maken School’ is een stedelijk project om de integratie tussen oud en jong te verbeteren en senioren uit hun isolement te halen. Sinds 1999 werken er op basisschool De Reigershöfte in Almelo ongeveer tien senioren. Het project is bedoeld voor mensen boven de zestig, maar de jongste deelnemer op dit moment is 55. Op maandag lezen ze ’s middags tussen één uur en half twee met de kinderen uit groep 5 en 6.

De 72-jarige Jens Bosma is blij met het tijdverdrijf. „Ik denk niet dat er iemand van mijn leeftijd is die vrijwillig de hele dag op de bank gaat zitten.” Bosma leest sinds 2003 met de kinderen van de Reigershöfte. De school had bij seniorenflats in de wijk briefjes door de bus gegooid, waarin ze de mensen vroegen of ze aan het project deel wilden nemen. Bosma reageerde. Net als mevrouw Kolfoort vindt hij het belangrijk dat hij kan helpen kinderen goed te leren lezen. Oud helpt jong en jong helpt oud, is het idee.

De ouderen krijgen een of twee kinderen met wie ze een half uur in de week lezen en opdrachten maken. „Het gaat niet om voorlezen, maar om oefenen met begrijpend lezen en technisch lezen”, vertelt Peter Mutsaers, projectleider op de Reigershöfte. Soms gebeurt het dat iemand het lezen vanwege ouderdom of ziekte niet meer goed aankan. De school gaat dan met zo iemand praten. De senior kan dan zelf aangeven of het beter is met lezen te stoppen of door te gaan.

Mevrouw Kolfoort denkt niet aan stoppen. Ze geniet van het lezen met de kinderen. „Ze zeggen juf tegen me of staan me bij het hek al op te wachten.” Soms kunnen het ook wel duveltjes zijn, dan moet Kolfoort de kinderen streng toespreken. „Maar ik was vroeger ook niet altijd even lief”, lacht ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden