De Senaat benoemt Brett Kavanaugh tot opperrechter

De Republikeinse Senator Susan Collins na de stemming over de benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter. Collins twijfelde lang over haar stem, maar besloot haar goedkeuring te geven aan de kandidaat. Beeld REUTERS
De Republikeinse Senator Susan Collins na de stemming over de benoeming van Brett Kavanaugh als opperrechter. Collins twijfelde lang over haar stem, maar besloot haar goedkeuring te geven aan de kandidaat.Beeld REUTERS

Brett Kavanaugh is zaterdagavond het negende lid geworden van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Na weken van verhitte politieke strijd tussen Republikeinen en Democraten stemde de Senaat voor de keuze van president Donald Trump. Een paar uur daarna werd hij in een korte, besloten ceremonie officieel beëdigd.

Bas den Hond

Trump heeft nu twee leden van het Hooggerechtshof mogen benoemen, en zeker na de komst van Kavanaugh heeft dat hof een uitgesproken rechtse meerderheid. De Democraten vrezen dat die meerderheid een streep zal halen door enkele belangrijke eerdere uitspraken van het hof, waaronder 'Roe versus Wade', dat vrouwen het recht toekende om een zwangerschap te beëindigen.

De Republikeinen zagen van hun 51 leden er één overlopen naar het kamp van de tegenstanders. Lisa Murkowski uit Alaska vond de beschuldigingen van wangedrag in Kavanaughs middelbare schooljaren en later op Yale University te serieus om voor hem te kunnen stemmen. Hij werd er door Christine Blasey Ford, hoogleraar psychologie aan Stanford University in Californië, van beschuldigd haar in een dronken bui te hebben geprobeerd te verkrachten, toen ze allebei op de middelbare school zaten.

Heksenjacht

Kavanaugh ontkende dat stellig, en van die gebeurtenis werden geen getuigen gevonden. Wel lieten klasgenoten uit die tijd weten dat zijn drankgebruik veel extremer was dan Kavanaugh wilde toegeven. Dat hij tijdens hoorzittingen van de Senaat onder ede daarover niet de volle waarheid had verteld, en dat hij emotioneel de Democraten had beschuldigd van een heksenjacht tegen hem, onder andere als wraak voor de verkiezing van Donald Trump, maakte hem in de ogen van velen ongeschikt als lid van het Hooggerechtshof. Een oproep in The New York Times om zijn benoeming niet te bevestigen, was vlak voor de stemming door 2400 hoogleraren recht ondertekend. En zelfs een oud-lid van het Hooggerechtshof, John Paul Stevens, zei dat Kavanaugh zich met zijn tirade tegen de Democraten had gediskwalificeerd.

Twee andere Republikeinse Senatoren hadden laten merken dat ze twijfelden, maar Jeff Flake uit Arizona en Lisa Collins uit Maine besloten uiteindelijk dat Kavanaugh in het Hooggerechtshof thuishoorde. Voor Collins, die haar stem toelichtte in een rede van drie kwartier, was de afweging extra moeilijk, omdat ze een van de weinige Republikeinse Congresleden is die het recht op abortus steunt. Ze zei te geloven dat Kavanaugh de staande jurisprudentie van het hof hierover zal respecteren.

Als het bij die ene tegenstem van Murkowski was gebleven en als de Democraten unaniem tegen waren gebleven, dan hadden de stemmen gestaakt, 50-50, maar dan zou vicepresident Mike Pence als formeel voorzitter van de Senaat een doorslaggevende stem voor Kavanaugh hebben uitgebracht. Vermoedelijk omdat de strijd dus toch al beslecht was, kondigde één Democraat, Joe Manchin, direct na de rede van Collins aan dat hij voor Kavanaugh zou stemmen. Manchin hoopt volgende maand te worden herkozen in West Virginia, een staat waar president Trump populair is en een Democratische Senator dus wel gedwongen is aan de rechtervleugel van zijn partij te opereren.

Dankbaarheid van Trump hoeft Manchin vermoedelijk niet te verwachten. Zijn zoon Donald Trump jr. twitterde honend: "Dapper hoor, van Liegende Liberaal Joe Manchin. Wachtte tot Kavanaugh genoeg stemmen had voor hij zijn steun aankondigde. Ik wed dat hij een ander persbericht klaar had staan als Collins een andere keus had gemaakt."

Terwijl buiten het Capitool zaterdag werd gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van Kavanaugh, lichtten binnen de hele dag Senatoren hun stem toe, regelmatig onderbroken door demonstranten op de publieke tribune.

'Ga stemmen'

Als laatsten kwamen de Democratische fractievoorzitter Chuck Schumer en de Republikeinse leider Mitch McConnell aan het woord. Schumer noemde het benoemingsproces 'een van de minst transparante, minst eerlijke uit de recente geschiedenis', en hekelde de vaagheid waarmee Kavanaugh over zijn juridische opvattingen en zijn persoonlijke historie had gesproken. Hij waarschuwde ook dat Kavanaugh geneigd lijkt een zittende president te beschermen tegen juridische procedures, iets wat de man die hem heeft voorgedragen, Donald Trump, heel goed zou kunnen overkomen. Schumer riep Democraten die teleurgesteld zijn over het verliezen van de strijd tegen Kavanaugh op om in november het enige te doen wat de machtsverhoudingen kan veranderen: gaan stemmen.

McConnell voorspelde dat de Senaat en het land uiteindelijk trots zullen zijn op de nieuwe rechter.

Die nieuwe rechter heeft waarschijnlijk tientallen jaren om dat voor elkaar te krijgen: hij is voor het leven benoemd. Wel gaan er in de linkervleugel van de Democraten in het Congres stemmen op om verder onderzoek te doen naar mogelijke misdragingen van Kavanaugh, of meineed tijdens zijn verhoor. Als de Democraten in november de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren, en daar is goede kans op, dan zou het Huis op basis van nieuwe informatie een afzettingsprocedure in gang kunnen zetten.

De afzetting moet uiteindelijk door de Senaat worden uitgevoerd, met een twee derde meerderheid. En zelfs als de Democraten in november enkele extra Senaatszetels en daarmee de meerderheid in de wacht slepen, dan zal zo'n grote meerderheid ver buiten hun bereik blijven. Ze zouden dan immers flink wat Republikeinen over moeten halen om tegen een conservatieve rechter te stemmen.

Zaterdag verloren ze de strijd om Kavanaugh, omdat ze er maar één aan hun kant kregen.

Lees ook:

Rond de benoeming van Brett Kavanaugh botsen twee werkelijkheden

Amerikanen konden kiezen uit twee versies van de werkelijkheid: Kavanaugh als jeugdig monster, en Kavanaugh als een onterecht besmeurde fatsoenlijke man.

FBI-rapport over Kavanaugh bevat ‘niets nieuws’

De Republikeinen zijn klaar om de nieuwe opperrechter te benoemen, maar de Democraten zijn ontevreden met het rapport.

De grootste verliezer van de kwestie-Kavanaugh is het Hooggerechtshof

Wat de uitkomst ook is , de felle strijd over de benoeming lijkt het aanzien van het Hooggerechtshof in ieder geval te beschadigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden