De Sea Watch 3 is welkom in Napels, tot woede van vicepremier Salvini

Een ongedateerde foto van de Sea Watch 3. Beeld EPA

Het schip Sea-Watch 3, dat met 32 migranten aan boord al bijna twee weken ronddobbert op de Middellandse Zee, is welkom in Napels. Burgemeester Luigi de Magistris van de Zuid-Italiaanse havenstad komt daarmee in openlijk verzet tegen ­vicepremier en minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini. Die staat bekend om zijn snoeiharde anti­migratiebeleid.

Zowel Italië als Malta heeft het schip geweigerd. De Sea-Watch 3 vaart onder Nederlandse vlag, maar is eigendom van een Duitse hulporganisatie. Die pikte de drenkelingen op 22 december op bij de Libische kust. Intussen is het slecht weer geworden op zee en wordt de situatie aan boord nijpend.

De centrum-linkse De Magistris vindt dat Salvini over lijken gaat met zijn beleid. “Om mensen en kinderen midden op een koude en stormachtige zee achter te laten, is een misdaad”, aldus de Napolitaanse burgemeester. “Ik hoop dat deze boot de haven van Napels nadert want, wat de regering ook zegt, we zullen ze toelaten. Ik zal de eerste zijn om de reddingsoperatie te leiden.”

Onmenselijk

De Sea-Watch 3 heeft nog niet gereageerd op het aanbod. Het schip ligt honderden zeemijlen ten zuiden van Napels. Malta heeft het schip eerder al toegelaten tot zijn territoriale wateren, waar de zee iets minder onstuimig is. Maar ergens aanleggen mag het niet

Ook de burgemeesters van Palermo (op Sicilië) en Livorno proberen zich te onttrekken aan Salvini’s verbod om schepen met irreguliere migranten te laten aanleggen in Italiaanse havens. Leoluca Orlando van Palermo noemde Salvini’s decreet daarover, dat in november van kracht werd, een ‘onmenselijke tekst die ­ingaat tegen de rechten van de mens’.

Foto van 24 december van migranten aan boord van de Sea Watch 3. Beeld AP

Ook andere burgemeesters vinden dat Salvini’s wet indruist tegen de internationale verplichting om mensen in nood de mogelijkheid te bieden asiel aan te vragen. Orlando heeft aangekondigd te laten onderzoeken of de nieuwe wet wel grondwettelijk dor de beugel kan.

Salvini, leider van de populistische partij Lega, heeft hard uitgehaald naar de rebelse burgemeesters. ‘Zij die illegale migranten helpen, haten Italianen’, tweette hij. ‘Ze zullen zich moeten verantwoorden voor de wet en voor de geschiedenis. Ik geef niet op’.

Aquarius

Sinds Salvini vorig jaar minister werd, heeft hij vluchtelingenboten geprobeerd weg te houden van Italië. Dat leidde in de zomer tot een langdurige impasse rond het schip Aquarius, met honderden migranten aan boord. De Aquarius werd na vele omzwervingen uiteindelijk toegelaten tot de Spaanse stad Valencia. Enkele EU-landen schoten te hulp door afspraken te maken over opvang van de opvarenden.

“De Italiaanse havens zijn dicht”, onderstreepte Salvini gisteren nog maar eens. “We hebben al te veel nepvluchtelingen opgenomen. We hebben al te veel mensensmokkelaars rijk gemaakt. Linkse burgemeesters zouden zich moeten bekommeren om hun eigen burgers, niet om clandestiene migranten.”

Het afgelopen jaar zijn volgens Italiaanse overheidscijfers 12.977 migranten via Libië per boot in Italië aangekomen. Dat is een daling van 87,9 procent vergeleken met 2017 en zelfs 92,85 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Lees ook:

Bootvluchtelingen dobberen tussen wetten en verdragen

Het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart, zoekt in de Middellandse Zee met 32 geredde migranten al zes dagen een veilige haven. Hoe werkt dit internationale steekspel op zee?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden