'De scootmobiel heeft hij weer ingeleverd. Prijs de Heer!'

Blij huppelt een vrouw over het gras. Het is een zonnige dag. Ze is gestoken in een wit jurkje en draagt een bos gele gerbera's in haar hand. "Geniet van de schepping en word BLIJ", staat eronder. De cover van christelijk opinieblad Reveil heeft deze maand een hoog EO-gehalte.

Was de redactie in een sarcastische bui? Want al op pagina 2 is het gedaan met de blijheid. "De korte ei is weer in de maand", aldus het redactioneel. "Dan komt de oorlog weer voorbij. En de Jodenvervolging." Maar dat van de Holocaust, dat weten we nu wel, meent het blad. Daarom pakt het, in het hoofdverhaal, groots uit met pogroms in het Russische Kischinew, uit 1902. Die waren, luidt het haast watertandend, van een "wreedheid waar geen horrorfilm tegenop kan".

"U had er waarschijnlijk nog nooit van gehoord", gaat de aankondiging verder. "Gerrit Kraa diepte de gruwelijke verhalen op uit stoffige kranten. Maar hij had net zo goed een krant uit 1802 of 2002 kunnen pakken, want de joden hebben het altijd gedaan. De joden bewijzen de wereld een enorme dienst. Gewoon door te bestaan en maar niet uitgeroeid te raken."

Mensen 'met een zwakke maag' moeten dit verhaal maar overslaan, waarschuwt de krant. "Wie gelooft in de goedheid van de mens moet wel een groot geloof hebben."

Aan een zwakke maag kun je weinig doen. Maar geloof, daar valt aan te werken. Voor een écht groot geloof moet u bij het kwartaalblad Levensstroom zijn, van evangelisch wonderdoener Jan Zijlstra. Het lentenummer biedt u 'tien belangrijke geheimenissen om het leven van God te bezitten'. U heeft het zo uit, meer dan twee pagina's zijn er niet nodig om die geheimen uit de doeken te doen. "Bent u jaloers op zulk een leven?", besluit de auteur. "Zegt u: hier verlang ik naar? Hoor dan: het is binnen uw bereik."

Waarvan acte. Want op elke pagina van het blad wordt wel iemand verlost van een of andere kwaal. Een vrouw kreeg, na handoplegging van Zijlstra, zicht en gehoor terug. Een andere werd verlost van borderline en astma. Nog weer andere vrouwen zagen hun bekkeninstabiliteit, leverafwijking of spierdystrofie verdwijnen.

Genezingen als deze komen in Motief, het maandblad voor antroposofie, niet voor. Maar ook hier is de toon optimistisch. Tijdens een bijeenkomst in centrum Goetheanum bij het Duitse Dornach had zich "in stilte een keten van mensen gevormd, die vervuld waren van goede en inspirerende gedachten".

Hoe ze daar aan kwamen? Rudolf Steiner, grondlegger van de beweging, verwoordde het zo: "De mens staat tegenover het verloop van de wereld niet als een werkeloos toeschouwer, maar is de actieve medeschepper van het wereldproces."

Iemand die zijn 'medeschepperschap' serieus neemt, is Emil Kelling, een 20-jarige leider van antroposofische kinderkampen. "Een van de grote kwaliteiten van de kampen is dat alles draait om echte ervaringen. Je zit in een bos in een tent. Met takken maak je een vuur. Het eten is biologisch-dynamisch en is echt bereid. In een computerspel krijg je een nieuw leven als je dood gaat, op kamp heb je echt pijn als je uit de boom valt."

De auteurs van Levensstroom zouden bij die laatste opmerking toch enige kanttekeningen plaatsen. Doorleven terwijl je eigenlijk dood moet gaan, dat komt volgens het blad namelijk niet alleen in computerspelletjes voor. Neem de man die na een hartinfarct verlamd was geraakt - overigens de enige mán die in het blad genezen wordt. "Hij kreeg een scootmobiel. Een cardioloog gaf hem nog maar een half jaar te leven." Maar gelukkig 'kende hij God'. Toen hij bij Zijlstra op het podium stond, bad de geneesheer voor hem: 'krijg een nieuw, sterk hart, man'.

Enkele dagen later wilde hij op een ochtend broodjes gaan halen in het dorp, maar de scootmobiel startte niet. In een opwelling pakte hij de fiets van zijn vrouw. En het onmogelijke gebeurde. "Hij fietste over de dijk naar het dorp en weer terug, zonder klachten." Ook de artsen, meldt het blad, hebben inmiddels verklaard dat hij weer helemaal gezond is. "Prijs de Heer daarvoor! De scootmobiel heeft hij ingeleverd. Hij fietst nu probleemloos 25 tot 40 km achter elkaar."

Er is iets mis gegaan. Het huppelende meisje met de gerbera's is verdwaald. Ze had op de cover van dít blad moeten staan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden