De schuur opruimen en je oude verfblikken gratis inleveren

Blikken vol opgedroogde verf, bijvoorbeeld gebruikt om de kinderkamer op te fleuren, staan veel te vaak te verstoffen in de schuur. Vanaf maandag kunnen deze verfrestanten daarom gratis worden ingeleverd bij winkels van doe-het-zelfzaken en bouwmarkten Hubo, Fixet en Multimate. Tegenover de oude verfresten staat een vergoeding voor de aanschaf van nieuwe verf.

Tijdens de campagne gokt DGN Retail, de koepelorganisatie van de doe-het-zelfketen, op zo'n 100.000 ingezamelde oude verfblikken. Normaal moet de consument dit afval zelf naar de milieustraat brengen, maar dat gebeurt niet vaak.

Oude verf inleveren is ook nog eens duurzaam. Want: latex bijvoorbeeld - eigenlijk heel goed te recyclen - belandt nu nog bij het afval. "In Nederland gaat het jaarlijks om zo'n tien miljoen kilo watergedragen verf, dat de container in verdwijnt", zegt Pauline Hoekstra van afvalverwerkingsbedrijf SITA. Sinds kort is daar begonnen met het volledig recyclen van de verf. "De eerste stappen naar hergebruik en recycling wijzen uit dat dit een milieuwinst van zo'n 72 procent oplevert", stelt Hoekstra. Vanaf december vorig jaar werkt SITA samen met de Vereniging voor Verf- en Drukfabrikanten. Hoekstra: "Dat proces zorgt ervoor dat er ongeveer 3,5 miljoen kilo kan worden omgezet naar een nieuw product. Dat is te vergelijken met een olympisch zwembad vol verf."

De consument zorgt voor het basismateriaal en daarom begint het proces grotendeels bij de huishoudens, meent Hoekstra. De niet-watergedragen verf, met olie of oplosmiddelhoudende middelen, is deels te recyclen. Van deze verfsoort komt gemiddeld jaarlijks zo'n zes miljoen liter op de inzamelmarkt, onder andere via milieustraten. Maar hoeveel liter er wordt weggegooid, is bij SITA niet bekend. Deze verfsoort kan na zuivering deels toegepast worden als brandstof voor cementindustrie en de blikken worden hergebruikt in de metaalbranche.

De verfinwisselactie in de 275 winkels van Hubo, Fixet en Multimate loopt van 5 mei tot 15 juni.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden