De schutterskoning en zijn gemaal

Bij het 366ste schot was het raak. Dirk Winter schoot de laatste resten van de houten vogel van de paal. Daarmee was hij schutterskoning van Sint Wilhelmi, een schuttersvereniging in een voorstadje van Münster. Maar wie was dan de koningin? Winter had geen vrouw. Dus vroeg hij een bestuurslid of haar dochter misschien koningin wilde zijn.

"Maar Dirk, je bent toch met Olli!" antwoordde zij. En omdat niemand in de vereniging er een probleem in zag, nam hij Oliver Hermsdorf, met wie hij al vijftien jaar een paar vormde, tot koningin. De lokale krant drukte het staatsieportret af. Dirk in schutterskostuum en met koningsketting, in danshouding met zijn Olivier in een prachtig glimmend, zwart pak.

'Tolerantie wint het van achterdocht', zette de krant boven de foto. En dat is nieuws in het conservatieve en aartskatholieke Münster. Maar niet iedereen was zo gecharmeerd. Het nieuws bereikte ook de Bond van de Historische Duitse Schuttersbroederschappen, een onder patronage van de katholieke kerk staande, overkoepelende schuttersorganisatie.

We hebben niets tegen homoseksuele leden, schreef bisschop Heiner Koch uit Keulen, tevens Bondsbestuurder. Maar een mannelijke koningin, dat gaat te ver voor een vereniging die 'Geloof, Moraal en Heimat' als parool heeft. Onder geen beding mocht Dirk Winter begin augustus met Olivier aan zijn zijde meedoen aan de parade van schutterskoningen in Horstmar.

Er brak een heuse theologische twist uit. Zegt het statuut van de Bond nu echt dat het huwelijk meer waard is dan het 'levenspartnerschap', zoals in Duitsland het nog altijd niet officieel erkende homohuwelijk heet? En betekent dat dan dat Olli niet naast maar hooguit vóór of achter schutterskoning Dirk Winter mag lopen?

Een salomonsoordeel loste de kwestie op. Olli mocht naast Dirk lopen, als hij maar niet de traditionele kentekenen van een schutterskoningin droeg, dus geen groene sjerp. Het vervelende was alleen dat Winter in de daaropvolgende schutterswedstrijd weer zo goed schoot dat hij zich voor de nationale kampioenschappen in Harsewinkel kwalificeerde.

De Bond overweegt om Dirk Winter van deelname uit te sluiten, liet een Bondsbons de pers weten. Hij heeft zich immers door het statuut te ondertekenen tot de traditionele katholieke waarden bekend. Die waarden heeft hij met zijn keuze voor zijn partner als koningin ernstig in diskrediet gebracht, aldus de woordvoerder van de Bond.

In september zijn de nationale schutterskampioenschappen. Nog altijd is niet duidelijk of Dirk Winter mag meedoen. En of zijn Olli hem daarbij mag begeleiden. De kwestie heeft zelfs de regering van Noordrijn-Westfalen, een coalitie van SPD en Groenen, in beroering gebracht. Minister Marlis Bredehorst veroordeelde de 'homofobe instelling' van de Bond.

Dirk Winter is drankhandelaar en een gesjochten jongen. Schuttersfestijnen zijn een belangrijk deel van zijn inkomsten. Hem ergert de hele kwestie. "Ik wil helemaal geen taboe doorbreken", is zijn commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden