De schutters mikken op hoofd en hals

Ziekenhuis Misrata ligt vol met burgers Kadafi-getrouwen zetten clusterbom in

Op de eerste hulp van het belangrijkste ziekenhuis van Misrata zijn alle bedden bezet. Granaten en scherpschutters maken steeds meer slachtoffers in de belegerde havenstad, die op ongeveer 200 kilometer van Tripoli ligt en die in handen is van de opstandelingen tegen de Libische leider Moammar Kadafi.

In zijn bed op de intensive care kronkelt de kleine 10-jarige Mohammed van de pijn. Zijn ogen zijn open, maar de artsen betwijfelen of het kind, dat getroffen is door een scherpschutter, ooit nog bij bewustzijn zal komen. Hij is geraakt door een kogel, die aan de linkerkant zijn hoofd binnendrong en er aan de rechterkant weer uitkwam. Een deel van de hersenen is meegenomen, zegt arts Abdel Kather Moechtar.

De zestig bedden in het ziekenhuis zijn altijd vol, vooral met burgerslachtoffers, geraakt door scherpschutters en clustermunitie. Volgens de ziekenhuisdirectie zijn er inmiddels duizend mensen gedood en drieduizend verwond sinds de strijd eind februari begon. Alleen zondag al vielen er minstens 17 doden en 71 gewonden, zegt de beheerder van het ziekenhuis, dokter Khaled Aboe Falgha.

De arts bevestigt dat hij de laatste dagen zware verwondingen heeft gezien die zijn veroorzaakt door clustermunitie, bommen die kleinere explosieven bevatten die grote schade aanrichten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt de troepen die loyaal zijn aan Kadafi ervan dergelijke bommen sinds donderdag te gebruiken. De Conventie over Clustermunitie, die vorig jaar in werking trad,verbiedt het gebruik ervan, maar Libië heeft dat verdrag niet ondertekend. De explosieven brengen verwondingen toe die volgens de arts vaak amputaties nodig maken.

De scherpschutters in de stad hebben een voorkeur voor het hoofd en de hals, zegt Moechtar.

Artsen zonder Grenzen wist zondag 99 gewonden naar Tunesië te evacueren, van wie er tien in kritieke toestand verkeerden. Ze werden afgevoerd over zee, de enige weg die de belegerde en murwgebeukte stad nog verbindt met de buitenwereld.

Ook niet-gewonden proberen de hel van Misrata te ontvluchten. In een noodkamp vlakbij de haven wachten tienduizend arbeidsmigranten, vooral uit Egypte en Niger, op evacuatie. Jeremy Haslam, chef de mission van de internationale organisatie voor migratie (IOM), bekent dat hij vreest voor het moment dat er een exodus op gang komt onder de 400.000 Libische inwoners van de stad. Een grote stroom kunnen de verschillende hulporganisaties ter plekke niet verwerken.

Zondag blokkeerden 250 mensen de haven om hun recht op evacuatie op te eisen. Daardoor vertraagden ze het vertrek van een boot die de arbeidsmigranten in veiligheid moest brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden