De schuldenaar raakt volledig opgeslokt door de stress

Nieke Monninkhoff van het administratief-juridisch team op bezoek bij Naomi. Beeld Jorgen Caris
Nieke Monninkhoff van het administratief-juridisch team op bezoek bij Naomi.Beeld Jorgen Caris

Rotterdammers met schulden kunnen bezoek krijgen van een administratief-juridisch team. Dat brengt in twee weken de financiën in kaart, zodat de schuldenaar weer overzicht krijgt, en wat lucht.

Begin 2014 al was Naomi de schulden zat. De vier voorgaande jaren waren ze gestaag opgelopen, ze was het overzicht volledig kwijt. Ze maakte een afspraak bij de kredietbank. "Ik zat bijna in de schuldsanering, maar ik heb het toch laten gaan. Ik was er niet serieus mee bezig." Ze zag het leefgeld helemaal niet zitten. "Dan kon ik niets meer doen, niet meer shoppen."

Drie jaar verder staat ze opnieuw op het punt om de bewindvoering in te gaan. Nog steeds ziet ze op tegen het leefgeld van zeventig euro per week. Maar ze kan over drie jaar helemaal schuldenvrij zijn. "Dat is het beste, voor mij en mijn dochtertje."

Naomi (24), die uit privacyoverwegingen alleen met haar voornaam in de krant wil, vertelt haar verhaal in een naoorlogs flatje in Rotterdam-IJsselmonde. Alleen in de gang en in de slaapkamer ligt vloerbedekking, die nam ze mee uit haar vorige woning. Op de betonnen ondervloer in de woonkamer staan een leren bankstel en boodschappentassen, wat speelgoed ligt in de hoek. Later deze week ontvangt ze bijzondere bijstand, voor een nieuwe vloer en een likje verf.

Naomi is een van de Rotterdammers die een administratief-juridisch team over de vloer krijgt, een proef waar de stad in november mee begon. Medewerkers van het team bekijken haar rekeningen, reageren op schuldeisers en brengen in twee weken haar schulden in kaart. In het geval van Naomi was dat zo'n 15.000 euro. Naomi opende haar rekeningen altijd, de tafel lag vol papieren. Als er bezoek was, maakte ze er een nette stapel van, gedateerde brieven gooide ze weg. Afbetalen kwam er niet van.

Stress

Het administratief-juridisch team valt onder Bureau Frontlijn, een Rotterdamse gemeentelijke organisatie die probeert zonder bureaucratische rompslomp problemen van burgers op te lossen. Het team werkt samen met andere begeleiders van Frontlijn, die Naomi helpen bij de opvoeding van haar dochter en haar opleiding. Het idee achter het project is dat ze zich daar beter op kan concentreren wanneer zij zich niet met haar financiële zorgen hoeft bezig te houden. Mensen met veel schulden raken volledig opgeslokt door de stress. Ze verliezen het overzicht, kunnen alleen nog aan de korte termijn denken, en vullen daarom gaten met gaten.

Nieke Monninkhoff (23) is begeleider in het juridisch team. Zij ziet hoe schulden mensen kunnen verlammen. Bij eerste huisbezoeken treft ze vaak vuilniszakken aan vol ongelezen post, mensen durven soms nauwelijks nog naar buiten, bang als ze zijn bij de deur nog meer rekeningen te vinden. "Als we de schulden hebben weggenomen, dan gaan mensen weer naar de markt om gezond eten te kopen, en ze koken weer voor zichzelf en hun kinderen."

Als een cliënt eenmaal een betalingsregeling heeft, dan krijgt hij informatie over hoe de administratie bij te houden, en contact te hebben met instanties.

Naomi weet dat haar een zware tijd te wachten staat, maar ze heeft het gevoel dat ze haar leven beter op de rails heeft. Ze gaat weer naar school en heeft een stage. "Hopelijk heb ik over drie jaar een fulltime baan. Zodat het leven beter is voor mij, en voor mijn kleine. Die structuur die ik nu heb, bevalt heel goed."

De achternaam van Naomi is bekend bij de redactie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden