De schubbige bundelzwam ruikt naar radijs

De schubbige bundelzwam is een algemeen in ons land voorkomende parasiet, die vrijwel ontbreekt in de IJsselmeerpolders en op de klei in Noord-Nederland. Ik vond de schubbige bundelzwam voor het eerst op een achtergebleven stronk van een in de Tweede Wereldoorlog omgezaagde populier aan de Kalfjeslaan, tussen Amstelveen en Amsterdam. De zwam nestelt zich in wonden van de boom, doodt die ten slotte en leeft dan verder in het dode hout. Hij groeit vooral op loofbomen in bossen, parken en plantsoenen, meestal in dichte groepen op de voet. Een heel enkele keer tast hij ook naaldhout aan.

Henk van Halm

De schubbige bundelzwam is nogal spectaculair. Typerend zijn de ruige schubben op de hoed en de steel, roestbruin op een lichtgele ondergrond. De rand blijft ook bij de volgroeide hoed ingerold en om de lange steel zit een gerafelde ring vlak onder de hoed. Boven die ring is de steel glad en bleek van kleur. De plaatjes onder de hoed zijn lichtgeel, bij het ouder worden olijfkleurig of donkerbruin.

De schubbige bundelzwam heeft taai vlees dat ruikt naar radijs, maar dat bitter smaakt en volgens sommigen toch eetbaar maar niet lekker is.

* Steekmuggen verzamelen zich om te overwinteren in onverwarmde ruimten, zoals kelders, boxen en stallen. Ze rusten verstard tegen de muren. Hun achterlijf is geelachtig door een vetlichaam, dat als voedselreserve dient. De grotere, sterk gevlekte ringpootsteekmuggen zoeken verwarmde ruimten op en blijven ook in de winter actief. Zij zijn het die nu in huis zo gemeen kunnen steken, zelfs door kleding heen.

iwww.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden