De schoonheid van het papieren boek

Wie volgen we op sociale media? 'Hot Dudes Reading' verzamelt foto's van lezende mannen. Dat is vooral een ode aan het papieren boek.

KRISTEL VAN TEEFFELEN

Laat je niet misleiden door de naam van deze Instagrampagina. Zeker, de mannen op de foto zijn over het algemeen lang, donker, jong en goed gekleed. En als je de commentaren erbij leest, dan wordt er nogal eens gerefereerd aan het uiterlijk. Maar in werkelijkheid is de ster op de foto's het boek in al die mannenhanden. Let wel: het papieren boek.

En dat juist in een week waarin Trouw stil stond bij het papieren boek dat aan een opmars bezig is. Terwijl de verkoop van e-books weer wat afvlakt, krabbelt het ouderwetse gebonden exemplaar voorzichtig uit het dal waarin het zich sinds de crisis bevond. Ook op 'Hot Dudes Reading' geldt er een strikt 'No Kindle'-beleid: verboden voor e-readers.

Wie er achter de Instagrampagina zit, is onbekend. Behalve dat het een groep is van dertien bevriende New Yorkers, mannen en vrouwen, twintigers en dertigers, met uiteenlopende banen en carrières. 'Hot Dudes Reading' begon als een grap, vertelden ze tegen de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post. Om de verveling tegen te gaan tijdens de dagelijkse reis van huis naar werk in de metro, stuurden ze elkaar af en toe foto's van knappe mannen met een boek. Dat tijdverdrijf groeide uit tot een Instagrampagina met een kleine 900.000 volgers. Én een papieren boek dat in april werd uitgegeven met daarin een selectie van de foto's en interviews met een aantal boekenwurmen.

De foto's van de mannen worden in het geniep genomen. Al doen sommige aardig geposeerd aan. Een van de populairste foto's van de pagina - die van een man die nonchalant tegen de metrodeur staat aangeleund met een hand achter zijn hoofd - kreeg bijna 80.000 'vind ik leuks'. De pose zou niet misstaan in een modeblaadje.

Naast dat het uitermate amusant is te kijken wat voor interessante boeken de mannen in New York lezen - van zelfhulpboeken als 'The Power to get Things Done' tot bestsellers als 'The Fault in our Stars' - bewijst de pagina ook wat anders: de forens van tegenwoordig zit heus niet alleen maar met zijn neus in de smartphone. Die verkiest nog regelmatig de schoonheid van het papieren boek.

www.instagram.com/ hotdudesreading

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden