De schooltas

Melle zat gisteren bij de kappper. De man is een vertrouwde figuur hier in de straat. Hij knipt alle kinderen.

Waarschijnlijk omdat hij snoepjes uitdeelt, maar Melle zegt dat hij 'wel in orde is'. Dat is een compliment. Hij laat zich gewillig knippen en moppert niet over haren in zijn ogen of over een prikkende schaar in zijn nek. Sebastian - zo heet de kapper - zet de kinderen op een hoge barkruk en knipt ze in een oogwenk. Dat is zijn geheim, denk ik.

Dit keer vroeg hij wat Melle later wil worden. Kappers vragen altijd iets, waarop je wel moet antwoorden, omdat je in hun macht bent. Melle hoefde niet lang na te denken. “President”, zei hij met dichtgeknepen ogen om de afgeknipte haren buiten te houden. Sebastian, nuchter: “Van Nederland of van Duitsland?” Melle reageerde als door een schaar geprikt: “Van Duitsland natuurlijk! Nederland heeft toch geen president!”. Het vijfjarige Nederlandertje moet nog naar school, maar heeft zijn doel al voor ogen. Toen de kapper hem nog probeerde van zijn dromen te beroven door te zeggen dat Duitsland al een president heeft, meldde Melle hem schamper dat die tegen die tijd heus wel dood is. Roman Herzog is inderdaad geen 20 meer. En Melle pas vijf.

Maar eerst moet hij naar school. Naar een Berlijnse school welteverstaan. Pluspunt van zijn nieuwe school is dat hij schuin tegenover het presidentieel paleis is. Dat scheelt. Afgelopen maandag heb ik hem aangemeld. Dat is niets bijzonders. Want voor alle kinderen ligt de schoolkeus vast. Ieder kind krijgt een oproep van de school waar hij of zij het dichtste bij woont. Wie zijn kind naar een bijzondere school wil sturen, moet ontheffing aanvragen. En zoveel bijzondere scholen zijn er niet. In ieder geval niet bij ons in de buurt.

Op de Moabiter Grundschule, staat in een brochure, worden alle buitenlandse kinderen gelijkmatig over alle klassen verdeeld. Dat is ook niets bijzonders. Dat is zo door het stadsbestuur bepaald. Het probleem van witte en zwarte scholen is hier volledig onbekend. Als een kind leerproblemen blijkt te hebben, krijgt het gewoon een persoonlijke begeleider die hem bijspijkert. Zo gaat dat. Ze klagen hier ook over bezuinigingen maar weten niet hoe goed ze het eigenlijk hebben.

Alle Berlijnse ouders krijgen dezelfde brochure mee naar huis. Zum Schulanfang 1996 staat erop. Het is een handreiking van de wethouder voor school, beroepsonderwijs en sport. Vanachter een pasfoto spreekt hij ouders en kinderen moed in: “School moet leuk zijn, het is een belangrijke stap in het leven van een kind”.

Ineens kreeg ik bij de inschrijving de vraag gesteld in welk godsdienstonderwijs ik mijn zoon wilde hebben. Het is verplicht twee uren per week evangelisch of katholiek te worden geschoold. Dat was ik even vergeten. Melle is 'niks', maar hoort graag verhalen uit de bijbel. Zijn opa en overgrootvader zijn ook al 'niks', maar zijn vader is wel iets. Maar hoort hij liever katholiek of liever evangelisch? Ik wist het niet en vroeg in welke groep de minste kinderen zaten. Hij komt nu bij de katholieken. Als er genoeg belangstellende kinderen zijn, kan hij ook nog bij de humanisten, maar dat was nog onzeker. Als hij echt niet wil, hoeft hij niet. Dan mag hij een uur in de lerarenkamer zitten tot het voorbij is, de godsdienst.

Al jaren verbaasde ik me erover dat alle kinderen hier dezelfde schooltas op de rug dragen. Door de verschillende kleuren leek het me een modetas. Maar deze tas is verplicht, zegt het reglement. 'Normale' schooltassen kunnen tot misvormingen van het kinderlichaam leiden. Nooit iets van gemerkt. De Berlijnse schooltas moet iedere dag worden gewogen, staat er. De inhoud mag niet meer dan tien procent van het gewicht van het kind bedragen. Krijgen zware kinderen meer huiswerk dan sprietjes? Kan een president in spe beter wat meer eten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden