De school moet weer vertrouwd voelen

'De kleintjes spelen al weer, de oudere kinderen hebben tijd nodig'

Een informatieavond in Zaandam voor ouders van schoolkinderen is gisteravond door zo'n tweehonderd belangstellenden bezocht. Medewerkers van politie, GGD, slachtofferhulp en maatschappelijk werk gaven informatie naar aanleiding van de liquidatie dinsdag vlakbij drie basisscholen. Volgens voorzitter Taco Keulen van het college van bestuur van Agora, de overkoepelende onderwijsstichting, was het een levendige bijeenkomst met 'veel saamhorigheid'.

Het geweld van de liquidatie heeft bij de buurtbewoners en kinderen van de drie scholen veel emoties losgemaakt. "Maar dat is een normale reactie op een abnormale gebeurtenis", zei Marjolein Aelberts eerder op de dag. Als hoofd algemene dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland is zij direct betrokken bij de nazorg in de buurt.

Volgens Aelberts is het voor de scholen belangrijk om snel de draad weer op te pakken. "De agressie is heel dichtbij gekomen, dat levert gevoelens van onveiligheid op en mensen willen daarover praten. De kinderen zijn uit hun dagelijkse routine gehaald. Het beste is als ze dat ritme zo snel mogelijk weer oppakken."

Op basisschool De Rietvink, waar gisteravond ook een informatiebijeenkomst was, volgden kinderen overdag alweer het reguliere lesprogramma en speelden ze in de pauze gewoon op het schoolplein. "Dinsdag hoorden we de kinderen voortdurend vragen: 'Komen ze nog terug?'. Dat gebeurt nu niet meer", zegt directeur Marjan Tromp.

De schooldag begon gisteren met een kringgesprek met kinderen en ouders. Tromp: "Met de kinderen ging het eigenlijk wel goed. De kleintjes gingen na de kring lekker spelen, maar de oudere kinderen hadden wat meer tijd nodig. Sommigen hadden slecht geslapen." De school wordt in de zorg voor de kinderen de komende tijd begeleid door medewerkers van de GGD en de School Maatschappelijk Werk en Slachtofferhulp. Zij zullen beschikbaar zijn, maar niet meer permanent op school aanwezig zijn, zoals gisteren nog wel het geval was.

Tromp: "Er zaten hulpverleners in de klassen, en ook op het schoolplein hielden ze de kinderen in de gaten. Politie liep rond voor de veiligheid. Op ieder moment dat het nodig was, konden de kinderen praten met de hulpverleners of de leerkrachten. Kinderen die de schietpartij hadden gezien, werden extra geobserveerd."

Ook op basisschool Het Eiland, waarop het zoontje van de vermoorde B. zit, was gisteren hulpverlening aanwezig. Hetzelfde geldt voor basisschool Het Baken, die in hetzelfde gebouw zit als De Rietvink. Tromp: "We trekken vaak samen op, ook nu. Allebei volgen we het principe van de zogenaamde vreedzame school. Die gaat uit van het positieve. Ons motto is: 'We beginnen elke dag weer opnieuw'. De kinderen zo snel mogelijk vertrouwen geven, en zich veilig laten voelen. Dat is de prioriteit." Directeur van Het Baken, Nel van de Geer, is het hiermee eens.

undefined

Verdachte weer vrijgelaten

De man die dinsdag in Amsterdam-Noord werd aangehouden in verband met de brandende bestelbus na de liquidatie in Zaandam, is weer vrijgelaten. Uit niets is zijn betrokkenheid bij de zaak gebleken en hij is geen verdachte meer, heeft de politie laten weten. De bestelbus was als vluchtauto gebruikt na de liquidatie in Zaandam. Rond half vijf dinsdagmiddag werd de bus in brand gestoken. De man werdaangehouden op basis van zijn signalement: hij zou lijken op een van de brandstichters (vadsig postuur, circa 1.80 meter). Na verhoor werd hij gistermiddag weer vrijgelaten.De politie noemde de vluchtauto een cruciaal aanknopingspunt. De wagen zelf wordt nog onderzocht. Van de vier of vijf daders nog geen spoor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden