de schone schijf

Er is een aantal regels en trucs om te voorkomen dat u dagelijks bergen ongewenste e-mails moet verwijderen. Dit alles is geen garantie op ongestoord e-mailen, maar het helpt zeker.

Om spam te voorkomen:

-Laat nooit uw e-mailadres achter op een site, forum, bulletin board of in een chatroom. U kunt als het echt nodig is, bijvoorbeeld als u teruggemaild wilt worden, het woord NOSPAM toevoegen aan uw adres of het ape staartje uitschrijven:

internet@NOSPAMtrouw.nl of internet-at-trouw.nl. De programma's die spammers gebruiken vinden dan een onbruikbaar adres, maar mensen die u willen mailen begrijpen bijna altijd wat uw juiste adres is.

-Als u zich voor een site opgeeft, gebruik dan een gratis e-mail adres dat u alleen voor dergelijke registraties en abonnementen gebruikt. Zo kunt u het benodigde wachtwoord of de bevestiging ontvangen zonder dat u uw reguliere adres blootstelt. Alle eventuele spam komt dan binnen op dit gratis adres.

-Reageer niet op kettingbrieven, enquêtes en petities. Ook al lijkt het een nobel doel, helaas worden ze vaak misbruikt. Wilt u toch een bepaald doel onderschrijven, probeer dan de site van de initiatiefnemer te achterhalen en teken daar dan de petitie.

De site is soms te achterhalen uit het e-mailadres waarvan de mail afkomstig is. Neem het stuk van na de '@' en voeg er www. aan de voorkant aan toe, typ dit in uw browser. Controleer wel of de eigenaar uw privacy wel waarborgt.

-Wilt u een mail sturen aan meerdere mensen, gebruik dan niet het Aan:-, To:- of Cc:-veld, maar het Bcc:-veld. Dit staat voor 'blind carbon copy', afkomstig uit het tijdperk dat met carbonpapier brief in meervoud werden getypt. In uw e-mail zijn bij gebruik van 'Bcc:' de adressen van de ontvangers onzichtbaar en kunnen dus niet misbruikt worden.

Wat te doen met ontvangen spam?

-Spam is vaak makkelijk herkenbaar. De onderwerpen van de e-mail zijn aanprijzend en bijna altijd in het Engels. Nederlandse spam bestaat wel, maar is erg in de minderheid. Bij Engelstalige spam bedient men zich nog wel eens van verradelijke onderwerpen van hun e-mail als: 'the case is closed', 're: approved' of 'why did you forget'. Pas na opening merkt u dat het een ongewenst bericht betreft.

-Als u de afzender of het onderwerp van de mail niet vertrouwt, open of beantwoord de mail dan niet, maar verwijder het. Ook via de voorbeeldweergave van uw mailprogramma kan er een bericht naar de verstuurder gaan om aan te geven dat uw adres actief is.

-Gebruik ook nooit de afmeldprocedure in een e-mail met reclame. Het is een teken dat uw e-mailadres werkt. Soms worden door spammers ook e-mailadressen bedacht, als u zich 'afmeldt' wordt uw actieve adres alleen maar een beter doelwit.

-Meld Nederlandse spam aan bij www.spamvrij.nl en buitenlandse via www.spamcop.net. Ze proberen de verstuurders van reclame-mail aan te pakken.

Beide zijn gratis, bij spamcop kan u in een wachtrij worden gezet als u geen abonnee bent. Of u krijgt, hoe ironisch, eerst een reclameboodschap voorgeschoteld.

-Er zijn tientallen spamfilters van uiteenlopende kwaliteit op de markt. Via bijvoorbeeld www.download.com kunt u ze downloaden en voor een periode testen en daarna eventueel aanschaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden