'De Schilderswijk wordt weer eens gestigmatiseerd'

interview Bewoner, oud-wethouder van Den Haag en senator Adri Duivesteijn ziet met lede ogen hoe de discussie over 'zijn' wijk zich ontwikkelt

KAREN ZANDBERGEN

De Schilderswijk wordt weer eens gestigmatiseerd. Adri Duivesteijn ziet met lede ogen aan hoe de discussie zich ontwikkelt sinds Trouw zaterdag beschreef hoe in een paar straten in die Haagse wijk de waarden en normen van een orthodoxe groep moslims dominant zijn geworden.

Dat er zo fel op wordt gereageerd en dat minister Asscher van integratie en PVV-leider Wilders meteen de wijk in trekken, komt volgens de geboren en getogen Schilderswijker doordat "Nederlanders nog steeds niet zover zijn dat ze erkennen dat de samenleving fundamenteel veranderd is. Wij accepteren nog steeds niet dat er kleur in de samenleving is. Op het moment dat er een dominante cultuur in een buurt is, zal die zijn eigen gedragingen krijgen. De nationale politiek is op dit onderwerp nog steeds sterk verdeeld en grijpt ieder incident aan om het eigen gelijk te halen. Deze polarisatie vertaalt zich ook in verharding in gedragingen in wijken."

Duivesteijn is senator voor de PvdA. In de jaren tachtig was hij wethouder stadsvernieuwing, waarbij hij onder meer de veelbesproken wijk aanpakte. Hij woont aan de rand van de Schilderswijk en heeft er naar eigen zeggen veel bekenden wonen.

Dé Schilderswijk bestaat niet, zegt Duivesteijn. Die wijk is zo groot als een kleine stad. Maar dat er straten te vinden zijn waar orthodoxe moslims hun leefwijze opdringen aan buurtbewoners, gelooft hij zo.

"Over de Schilderswijk kun je honderd verhalen schrijven. Die wijk is zo veelkleurig. Ik ben er dagelijks. Er zullen ook excessen zijn en natuurlijk is het terecht dat als er dingen gebeuren die niet met de rechtsstaat stroken, deze worden beschreven en aangepakt. Maar als er in een straat veel zwaar gereformeerden wonen, moet je niet verwonderd zijn dat hun normen en waarden domineren. Ik zie daarin niet het drama. Dat kun je ook doen in liberale of reactionaire wijken."

Al in zijn jeugd zag de in 1950 geboren Duivesteijn hoe de toen nog blanke arbeiderswijk een gevoel van eigen identiteit had. "In 1966 heb ik meegemaakt dat het eerste grote verhaal over de Schilderswijk werd gemaakt. Een film registreerde de situatie van een huisgezin in de Jan de Baenstraat. Naar het idee van de wijk werd de vuile was buiten gehangen. Dat pikten de buurtbewoners niet. Een heuse opstand maakte dat de man 'Rinus de Wipper' uit de wijk werd verdreven. De Mobiele Eenheid moest er aan te pas komen."

Toen hij in de jaren '80 met de stadsvernieuwing begon, was de wijk volgens Duivesteijn een stuk eentoniger dan nu. "Er zit nu veel meer ondernemerschap in. De wijk is diverser dan ooit."

Als er straten zijn waar een deel van de buurtbewoners liever hun eigen regels opstelt, betekent dat volgens de PvdA'er niet dat zijn eigen beleid van stadsvernieuwing heeft gefaald. "We hebben de gebouwen vernieuwd voor de mensen die in de wijk wonen. Maar dat lost de problemen van nu niet op. Dat heeft er niets mee te maken. We hadden veertig jaar geleden niet voorzien dat het merendeel van de allochtonen in steden zou wonen. Wie zegt dat te hebben voorspeld, heb ik toen niet gehoord. Het is een illusie dat je iets op kan lossen met een bepaalde maatregel."

Het actief spreiden van 'kansarme' bewoners is volgens Duivesteijn ook geen oplossing. "Het idee dat je kan gaan verdunnen is overschat." Dat mensen die cultureel op één lijn zitten bij elkaar gaan wonen is volgens hem logisch.

"Het werkelijke gesprek moet gaan over de vraag hoe we met elkaar op een verdraagzame manier kunnen leven. Hoe voorkomen we dat bewoners hun normen aan elkaar opleggen? Waarbij Wilders overigens net zo normatief is als die orthodoxe moslims. Dat gesprek is van alle tijden en moet dus dagelijks opnieuw worden gevoerd - en dat deden we ook al in mijn tijd als wethouder."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden