null Beeld
Beeld

BoekrecensieJeugdboek

De scheiding was een feest, dankzij de verbluffende vondsten van Bette Westera

Bette Westera brengt je met haar gedichten aan het huilen én aan het lachen.

Wat geestig om juist in een boek dat ‘Uit elkaar’ heet te kiezen voor Japans gevouwen bladzijden, waarbij één pagina bestaat uit een dubbelgevouwen vel dat aan de voorzijde niet is opengesneden, alsof er twee bladzijden aan elkaar zitten dus. Vormgever Bockting Design zorgt in de poëzieboeken van Bette Westera en Sylvia Weve vaker voor dat soort verrassingen, met als spectaculair hoogtepunt het veel­bekroonde ‘Doodgewoon’, met gedichten over het levenseinde.

Door de vorm kan illustrator Weve, die voor haar oeuvre onlangs de Max Velthuijsprijs (60.000 euro) kreeg, een bijzondere aanpak kiezen: haar dynamische (computer)tekeningen, die dankzij fluorescerende kleuraccenten fris ogen, lopen in ‘Uit elkaar’ vaak bladzijden lang in elkaar over. Voorbeeld: we zien het lijf van een zwaan, zijn hals loopt over de Japanse vouw door en zijn kop staat op de volgende bladzijde. Zo maakt Weve inventief een eenheid van de verzameling gedichten.

Die wordt bovendien door een thema bijeen gehouden. Kort gezegd: de voorbije liefde tussen volwassenen en de voor vele kinderen herkenbare gevolgen daarvan. Dat klinkt zwaar, maar net als in ‘Doodgewoon’, brengt Westera je in haar verbluffend vaardige, vormvaste verzen zowel aan het lachen als aan het huilen.

Geen fotoalbum

Er staan heel wat humorvolle versjes in, zoals deze: “‘We zijn zo al met al nog best een tijd getrouwd geweest,’ / zei oma. ‘Nee, je opa was geen makkelijke man / en ik geen makkelijke vrouw. De scheiding was een feest, / voor allebei. Er is alleen geen fotoalbum van.’”

Maar ook indringende gedichten over schuldgevoel en verdriet. Zoals ‘Mijn vader’, waarin eigentijdse details het gemis dichtbij brengen: “Geen Axe meer op het randje van het bad. / Geen papa-macaroni meer op vrijdag. / Zijn regenlaarzen van de keukenmat (…) Zijn telefoon niet langer aan de lader. / Zijn naam op de kalender doorgekrast, / Dat is er thuis nog over van mijn vader.” Weve tekent – aangrijpend – de doorgekraste schaduw van een vader, met koffers in zijn handen.

Zo gaat het over trouw, overspel, ingewikkelde gezinssamenstellingen en de voordelen van een scheiding: twee keer op vakantie en opeens die grote broer of hond krijgen.

Net als Westera’s werk zit dat van Weve vol mooie vondsten, zoals deze: ze bouwt een tante die van breien houdt en haar verse ex uit één lange ‘draad’ op, die tante doorknipt.

Oordeel: verbluffend vaardige verzen, mooie vondsten.

null Beeld
Beeld

Bette Westera
Uit elkaar
Ill. Sylvia Weve
Gottmer; 72 blz. € 22,99. Vanaf 9 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden