De schat van Willem III

Het is echt een schat, deze schat uit Sonnenborgh: een kistje dat bij de eerste steenlegging van de Utrechtse sterrenwacht op 15 september 1853 tussen de pilaren van de meridiaankijker werd begraven. De koning was erbij, Willem III, die voor de gelegenheid een aantal bronzen medaillons met zijn beeltenis beschikbaar stelde, en ook een setje zilveren munten uit 1853 in het kistje deponeerde. En alsof het allemaal nog niet genoeg was, zette majesteit zijn handtekening onder een briefje als bewijs dat hij erbij was. 'Willem' stond er, onmiskenbaar.

Na meer dan een eeuw, in de jaren zestig van de vorige eeuw, vonden in het observatorium werkzaamheden plaats, waarbij het idee ontstond om het kistje weer eens op te graven. Het was inmiddels een verborgen schat geworden: de plaats waar het begraven lag, was niet duidelijk opgeschreven. Bij de restauratie van de oude sterrenwacht en de herinrichting tot museum in 1997 vond men het kistje tussen de pijlers van de meridiaankijker -- het apparaat waarmee tot in de jaren tachtig van de 19de eeuw de precieze tijd in Nederland werd bepaald.

De voorwerpen in het kistje verkeerden niet meer in een beste staat. Ondanks het feit dat ze in 1853 door een hoogleraar scheikunde waren ingepakt, is er vocht bij gekomen. De bronzen penningen waren behoorlijk uitgeslagen, de zilveren munten verkeerden nog in goede staat. Het perkamenten briefje was zelfs gedeeltelijk vergaan, al was de koninklijke handtekening nog goed te ontcijferen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden