De schaduw van de eik

Twee van de vier opiniebladen brengen deze week een interview met de nieuwbakken SP-fractievoorzitter Agnes Kant; De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Allebei op pagina 10. En natuurlijk komt de Schaduw van De Eik andermaal ter sprake: daarin kan toch niets groeien? Maar De Eik (oud-fractievoorzitter Jan Marijnissen) had het zelf al gezegd, vorige week: als je die eik kapt, kan er weer van alles groeien.

Een aardige metafoor, maar voorwaarde is dan wel, dat die eik inderdaad geruimd is, alleen dán is diens schaduw ook weg.

Nee, Agnes kant is niet bang dat ze de klus niet kan klaren. In De Groene zegt ze: ,,Marijnissen opvolgen is natuurlijk een onmogelijke opdracht. Die man is een instituut. Ik zei tegen mezelf: dat ben jij niet. Ik hoef hem niet te evenaren. Ik moet mijn eigen weg zoeken."

In Elsevier ook de resultaten van een onderzoek naar in welke ziekenhuizen je de beste specialisten kunt vinden. Met een handige indeling per regio kun je bovendien in één oogopslag zien dat het ziekenhuis waarin je je ooit zo prettig voelde, er maar zeer matig vanaf komt. Bijvoorbeeld.

Verder in Elsevier een lofzang op het kapitalisme. Gerard Reve deed dat al in de jaren zestig in een van zijn boeken, waardoor heel links Nederland over hem heen viel, maar nu lezen we het andermaal: ,,Nooit eerder werd de mensheid zo snel zoveel rijker. Per jaar produceerde de wereld gemiddeld 4,5 procent meer goederen en diensten. Daardoor stegen in vijf jaar tijd de verdiensten wereldwijd net 25 procent."

(...) ,,Wie kijkt naar de feiten en de cijfers, kan niet anders dan uitroepen: leve het kapitalisme!"

Volgt een zevental misverstanden over het kapitalisme, en hun weerleggingen.

Vrij Nederland brengt een groot interview met Amsterdams burgervader Job Cohen. Die maakt zich vooralsnog geen zorgen om de islamisering, maar eerder over de middelpuntvliedende krachten in de politiek. Hij wil vooral uitdragen dat hij die trek vanuit het midden een slechte ontwikkeling vindt; ,,Het is slecht voor de balans in de samenleving."

HP/De Tijd grossiert deze week in mannelijke genitaliën. Afgezien van een verhaal (met veel piemels) over het gebral van oranjefans in Zwitserland, heeft het een coverstory over ’De Nieuwe Lul’, over de ’onweerstaanbare charmes’ van de botterik. De weerzin tegen de ,,de klootzak, de zakkenwasser, de lul", heeft plaatsgemaakt voor bewondering, constateert het blad. Met als voorbeelden Willem Holleeder, president Sarkozy, Theo Maassen, Hugo Borst, Robert Jensen en nog wat andere ’lullen'. Die botteriken hebben hun zaakjes immers goed voor elkaar. Laten we hopen dat het slechts geldt in het kleine universum van de schrijver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden