De schade valt mee: alleen de tuin kiert

WILNIS - Schade-expert Arno de Jong helpt bij de familie De Graaff de zware eikenhouten eettafel versjouwen. De vloerbedekking en het ondertapijt gaan opzij. De Jong haalt de plankjes uit de vloer en legt ze naast het luik. De kruipruimte blijkt droog. ,,Het valt gelukkig nog wel mee'', zegt eigenaar Jan de Graaff. Dat slaat dan alleen op de directe schade aan huis en tuin aan de Prinses Wilhelminastraat, pal langs de inmiddels weer gevulde ringvaart. ,,De tuin kiert'', zoals taxateur De Jong het omschrijft en in de buitenmuur zit een scheur.

George Marlet

Maar De Graaff had wel zijn huis net te koop staan. Het is de vraag of het hem nog lukt zijn huis voor de oorspronkelijke vraagprijs te verkopen. ,,Als er een groot verschil in zit, zou ik dat zeker melden', adviseert De Jong. ,,Niet ingediend is niet gekregen, zeg ik altijd.

In opdracht van de gemeente De Ronde Venen nemen 24 experts in Wilnis deze week bij zo'n vierhonderd adressen de schade van de dijkverschuiving op. Ze werken onder de vlag van de stichting BCE (Bureau Coördinatie Experts), de overkoepelende organisatie van onafhankelijke expertisebureaus. Ingesteld na de Bijlmerramp heeft BCE de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan na de vuurwerkramp in Enschede en de wateroverlast in Limburg.

Arno de Jong kan zijn laarzen vandaag in de auto laten. Wilnis is weer zo goed als droog. Huizen in de nieuwbouwwijk Veenzijde I en II hebben voornamelijk waterschade opgelopen. De woonarken in de ringvaart en huizen langs het water zijn zwaarder beschadigd.

Bij de familie Van de Weerd aan de Scheepswerf loopt de onberispelijk geklede De Jong de kade op en net zo snel weer af. ,,Ik ga het niet wagen ook. Dat ding is zo glad als wat'', lacht hij. Door het plotseling wegvallen van de waterdruk zijn kades en tuinen verzakt en afgebrokkeld en muren gescheurd. De kade langs de Heinoomsvaart door Wilnis-dorp is weer wat teruggeduwd, vertelt Corina van de Weerd. ,,Met het water erop is-ie toch weer een eind teruggekomen; dat had ik niet verwacht.'' Ze is verrast over het bezoek van de taxateur. ,,Ik dacht dat ze bij mij niet zouden komen omdat het hier meevalt.''

Om twaalf uur loeien de sirenes voor het eerste maandelijkse proefalarm. Die hadden wat veel bewoners betreft beter een week geleden kunnen luiden, toen het echt nodig was. De gemeente heeft toch maar een waarschuwing opgenomen in de dagelijkse nieuwsbrief: 'Schrikt u hier dus niet van, het is de reguliere maandelijkse test.'

Aan de keukentafel komt De Jong na wat rekenen uit op een schade van zo'n duizend euro aan bestrating en grondwerk. ,,Als u zich hier een beetje in kunt vinden, vindt u het goed om dan een krabbeltje te zetten?'' Van de Weerd tekent het BCE-formulier.

Of ze de schade vergoed krijgt, moet ze afwachten. Verzekeringsmaatschappijen keren niet uit. De overheid studeert nog op het vergoeden van de schade, geschat op vijf miljoen euro. Mogelijk biedt de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS) soelaas. ,,Maar'', waarschuwt De Jong, ,,het kan best zijn dat tuinschade niet wordt vergoed of maar 60 procent van de totale schade. Tussen nul en 100 procent is alles mogelijk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden