Column

De schaamteloze openhartigheid van IS schept verplichtingen

Demonstranten voeren actie tegen de gruweldaden van de Islamitische Staat in Irak en Syrie tijdens de anti-IS-demonstratie op de Dam. Beeld anp

IS geeft toe vrouwen en kinderen als slaaf te verkopen', luidde een kop in uw dinsdagkrant. Verderop heette het: "Het is de eerste keer dat IS openlijk toegeeft dat het vrouwen en kinderen verhandelt als slaaf."

Toegeeft? Dat klinkt alsof het hier gaat om verdachten die pas onder zware druk erkennen dat ze zich aan misdaden te buiten gingen. Was het maar waar, zou je bijna zeggen. De djihadi's van de zelfbenoemde Islamitische Staat komen er juist met het allergrootste genoegen voor uit dat ze de universele mensenrechten verachten.

Het krantebericht refereerde aan IS' internetmagazine 'Dabiq', waarvan de vierde editie dit weekend het licht zag. (Je hoort het weleens een 'glossy' noemen, maar dat blijkt werkelijk te veel eer. Het heeft meer weg van een binnenshuis vormgegeven bisdomblaadje.)

Worsteling
Inderdaad bevat het betreffende nummer een beschouwing waarin het verhandelen van yezidi-vrouwen en andere 'ongelovigen' theologisch wordt gerechtvaardigd, met de sharia in de hand. En o ja. Weekhartigen die betwijfelen of je vrouwen wel tot slaaf mag nemen, dienen te weten dat hun aarzelingen gelijkstaan aan het beschimpen van de Koran en de overleveringen van de Profeet. Aan afvalligheid, kortom.

Interessant, evenzogoed. Terwijl wij hier nog steeds worstelen met de naweeën van de afschaffing van de slavernij in 1863 - zie het slepende zwartepietendebat - is het fenomeen een paar duizend kilometer verderop doodleuk heringevoerd. Zonder ook maar met de ogen te knipperen.

Voor het overige biedt het tijdschrift knusse foto's van verminkte lijken en doodsbange gevangenen, nog meer verheven verhandelingen over de rechtvaardige strijd, gezellige plaatjes van IS' goede werken in het kalifaat. En op de cover zie je de befaamde zwarte vlag wapperen op het Sint-Pietersplein. Opdat de lezer maar weet dat de djihadi's niet zullen rusten tot ze Rome hebben veroverd.

Ach ja. Sinds hun opmars deze zomer begon, breekt menigeen in het Westen zich het beschaafde hoofd over hun diepere motieven. Nergens voor nodig. De luitjes zelf zijn er glashelder over.

Sporen wissen
Die openhartigheid lijkt me overigens het enige werkelijk nieuwe aan de club. IS is immers beslist niet de eerste politieke beweging die in haar streven naar wereldheerschappij onwelgevalligen uitmoordt dan wel veroordeelt tot slavenarbeid. Maar zijn voorlopers trachtten die praktijken nog enigszins te verbergen. Met als gevolg dat buitenstaanders achteraf in alle eerlijkheid konden beweren dat ze van nichts hadden gewußt.

Toevallig las ik deze week in NRC Handelsblad een reportage over de archeologische opgravingen in Sobibor, het vernietigingskamp in Polen. (Uw krant schreef er half september al uitvoerig over.) De nazi's deden er destijds alles aan om de genocidale sporen te wissen: ze sloopten de gaskamers, verbrandden menselijke resten, lieten documenten verdwijnen, ruimden het puin, egaliseerden het terrein, zetten er nieuwe boerderijen neer. Blijkbaar leefde er bij hen ergens nog een besef dat hun moordpartijen het daglicht niet konden verdragen.

Zo'n besef ontberen de eigentijdse nazi's van IS ten enenmale. Dat verplicht. Wij buitenstaanders zullen achteraf nimmer in alle eerlijkheid kunnen beweren dat we van niks hebben geweten.

Als er een achteraf komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden