De sauvignon druif zorgt wereldwijd voor klassewijnen

“Eigenlijk ken ik in Bordeaux geen witte wijnen die me kunnen boeien. Er zijn misschien een paar topdomeinen te vinden die mooie wijnen voortbrengen, maar die zijn toch veel te duur. En dan zijn er nog ontelbare wijnen die ook duur zijn, maar volstrekt niet interessant.

RONALD DE GROOT

Om maar helemaal te zwijgen van de simpele en goedkope wijnen zonder een spoor van fruit en frisheid.'' Dit alles werd gezegd onder het 'genot' van een witte wijn van een van de beroemdste wijngoederen van Bordeaux: Château Mouton-Rothschild. Om vage commerciële redenen heeft men hier in de wijngaard een deel van de druiven voor de rode wijn vervangen door witte druiven. En dat in de gemeente Pauillac, die befaamd is vanwege zijn mooie rode wijnen. Deze kenner had gelijk. Aan deze 'Aile d'Argent', die in de winkel ruim meer dan honderd gulden per fles moet kosten, was weinig te beleven. De smaak was krachtig, maar had absoluut geen frisheid of spanning. Typisch een probleem van een van de meest populaire druiven van tegenwoordig, de sauvignon blanc. De betreffende wijn is vrijwel geheel (70%) gemaakt op basis van deze sauvignon-druif. Sauvignon blanc doet het goed in koele streken, en niet in een wijngaard waar eigenlijk blauwe druiven horen te staan. Wel kan men veel doen door goed op te letten, en hem op tijd te plukken. Alleen dan kan men zuren en frisheid behouden.

Eigenlijk kon men vroeger alleen in de Loire uitnemende sauvignons vinden, en niet eens alleen in de vorm van de beroemde wijnen uit Sancerre en Pouilly-Fumé. Tegenwoordig vinden we de sauvignon verspreid over de wereld, en worden er her en der verrassende resultaten mee geboekt. Goede wijnen zien we vooral op het zuidelijk halfrond, zoals in Nieuw-Zeeland, en daarnaast mondjesmaat in Australië en Chili. Ook Zuid-Afrika is in opkomst met steeds betere Sauvignons. In Frankrijk zelf zorgt het Pays d'Oc voor aardige verrassingen.

Los Fresnos Sauvignon 1996, Curico, Chili Okhuysen, f10,70

In Chili staat de sauvignondruif op vrij grote schaal aangeplant. Nadeel van dit langgerekte land is het uitgesproken warme klimaat. Onder de bijna woestijnachtige omstandigheden is het een hele toer de frisheid in de druiven te behouden. Men heeft tegenwoordig wel technieken om meer fruit aan de wijnen te geven, onder andere door gisting op een lage temperatuur, in de buurt van 15, 16 graden, in plaats van twintig graden of meer. Plukken op het juiste moment is hier van zeer groot belang. Bij te laat oogsten wordt de wijn zo plat als een dubbeltje: de frisse zuren zijn verdwenen. Wat veel Chileense wijnen nog altijd moeilijk genietbaar maakt is de hoeveelheid restsuiker. Amerikanen houden ervan, maar de wijnen worden al snel buitengewoon flauw. Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar de Sauvignon van Los Fresnos is een positieve uitzondering. Het is een heel aromatische en rijke sauvignon, met vanille, kruisbes, een sappige smaak, die uitmunt door een goede frisheid.

La Baume Sauvignon 1996, Vin de Pays d'Oc Molenaar, f11,95

In het Pays d'Oc, zeg maar de Languedoc, is de sauvignon een vreemde eend in de bijt. Krachten van buiten de streek hebben mede daardoor op effectieve wijze weten te verhinderen dat de sauvigon zou worden opgenomen bij de voor de appellation toegestane druivenrassen. Als landwijn geeft deze wijn al concurrentie genoeg voor de gevestigde orde. Er zijn zelfs Australische bedrijven die de Fransen vanuit het eigen Pays d'Oc beconcurreren. Het grote Australische bedrijf Hardy's kocht enkele jaren geleden La Baume. In korte tijd is dit uitgebouwd tot een modelbedrijf, dat wijnen maakt op basis van overal in de streek aangekochte druiven, een voor het Pays d'Oc heel gangbaar systeem. Men maakt onder andere deze mooie ingetogen sauvignon, met veel frisheid voor een wijn uit deze streek, heel zuiver, mooi kruisbessenfruit, sappig, met inhoud en lengte.

Cazal-Viel Sauvignon 1997, Vin de Pays d'Oc Verbunt, f9,95

Ook in de Saint-Chinian, de streek waar we het château Cazal-Viel vinden, is het niet toegestaan de sauvignondruif voor wijnen met de appellation Saint-Chinian te gebruiken. We zien hier dus al even vrolijk de aanduiding 'Vin de Pays d'Oc' op het etiket van de Sauvignon. De wijn van dit huis lijkt bij zijn rijping wat hout te hebben meegekregen. Dit ondanks het feit dat veel liefhebbers vinden dat sauvignonwijnen geen houtrijping zouden moeten krijgen, omdat het ten koste zou gaan van het fruit en de frisheid. Alleen sauvignons met veel smaakintensiteit kunnen hout goed verdragen. Hout is van oorsprong bedoeld om de wijnen wat langer te laten rijpen, maar waarschijnlijk zal het hier ten koste gaan van het aangename, exotische fruit. Eigenlijk kunnen alleen de sauvignonwijnen van enkele zeer goede châteaux in de Bordeaux lang rijpen. Drink deze mooie sauvignon dus snel. Hij is heel krachtig, met vanille, asperges, rijk van smaak, met goede zuren en veel smaakstof.

Twin Islands Sauvignon 1997, New Zealand HEMA, f13,95

Nieuw-Zeeland is van de wijngebieden van het zuidelijk halfrond zonder twijfel het meest geschikt voor de sau-vignondruif. Met name het Zuider Eiland heeft een betrekkelijk gematigd klimaat, dat genoeg frisheid heeft om mooie witte wijnen te kunnen voortbrengen. De sauvignonwijnen zijn voornamelijk afkomstig uit de streek Marlborough. Bezwaar van veel wijnen van de afgelopen jaren - hoewel uiteraard een kwestie van smaak - vond ik hun uitgesproken plantaardige en grassige, groenteachtige karakter. De geur van versgemaaid gras was vaak zo sterk, dat je verder haast niets meer aan andere geuren of zelfs smaak kon waarnemen. Gelukkig is men ook in Nieuw-Zeeland meer en meer teruggekeerd naar wat meer ingetogen Sauvignons, met finesse en subtiele fruitaroma's. Dat geldt zeker voor deze Twin Islands, waarin wel wat exotische tonen te vinden zijn - wat ananas, passievrucht - naast een mooie brede smaak, die toch een licht zoetje heeft, prettig zuur, gemakkelijk en open, heel smakelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden