De Saudi’s die journalist Jamal Khashoggi lieten verdwijnen zitten in het nauw

De Turkse krant Sabah publiceerde beelden waarop onder meer te zien zou zijn hoe Jamal Khashoggi (rechts) het Saudische consulaat binnenloopt. Beeld EPA
De Turkse krant Sabah publiceerde beelden waarop onder meer te zien zou zijn hoe Jamal Khashoggi (rechts) het Saudische consulaat binnenloopt.Beeld EPA

Turkse media hebben Saudi’s getoond die journalist Jamal Khashoggi zouden hebben laten verdwijnen.

Redactie

De Turkse krant Sabah, die dichtbij de regering van president Erdogan staat, toonde woensdag foto’s, namen en geboortedata van vijftien Saudi’s die op 2 oktober het Saudische consulaat in Istanbul zouden zijn binnengegaan.

Volgens de krant hebben zij te maken met de verdwijning van Jamal Khashoggi. Deze Saudische journalist was toen al binnen in het consulaat om om formulieren op te halen om zijn aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde te regelen. Van Khashoggi, die bekend staat als criticus van onder meer de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, is sindsdien niets meer vernomen.

Ook andere Turkse media brachten woensdag informatie naar buiten over de groep Saudi’s die een bliksembezoek aan Istanbul brachten. Ze zouden op 2 oktober ’s morgens reizend op een diplomatiek paspoort in twee verschillende privévliegtuigen in Istanbul zijn geland. Ze verbleven in twee hotels in de buurt van het Saudische consulaat.

Een van hen wordt in de media geïdentificeerd als een forensisch expert die 20 jaar bij het Saudische ministerie van binnenlandse zaken heeft gewerkt. Een paar anderen van de groep zouden officieren van het Saudische leger en de luchtmacht zijn. Ook beelden van bewakingscamera’s, onder andere van een zwart Mercedesbusje dat bij het consulaat opdook en later bij het huis van de consul, werden verspreid.

Op deze beelden zouden de verdachten te zien zijn op de Ataturk-luchthaven van Istanbul. Beeld EPA
Op deze beelden zouden de verdachten te zien zijn op de Ataturk-luchthaven van Istanbul.Beeld EPA

Druk uit VS

Saudi-Arabië blijft ontkennen iets met de zaak te maken te hebben. Maar de druk op Riyad wordt opgevoerd. Onder meer door bondgenoot de Verenigde Staten.

Aanvankelijk reageerde Washington, dat sinds president Trump aan de macht is goede banden onderhoudt met Saudi-Arabië, voorzichtig. Maar ondertussen heeft vicepresident Mike Pence gezegd dat zijn land bereid is te helpen bij het onderzoek naar de verdwijning.

En ook de Amerikaanse president Donald Trump reageert steeds krachtiger op de zaak. Hij zei woensdag antwoorden te willen van Saudi-Arabië over de vermiste journalist. Ook liet hij weten met de Saudi’s gesproken te hebben over de ‘slechte situatie’ maar liet verder geen details over de conversatie los.

Bovendien nodigde hij de verloofde van Khashoggi, Hatice Cengiz, uit in het Witte Huis. Zij had Trump dinsdag in een opiniestuk in de Washington Post opgeroepen mee te helpen bij het onderzoek naar de verdwijning van haar verloofde.

De Turkse president Erdogan heeft vooralsnog geen openlijke beschuldigingen aan het adres van Saudi-Arabië geuit. Maar allerlei hoge Turkse beambten doen dat de afgelopen dagen anoniem wel in verschillende media. Zij zeggen te vermoeden dat Khashoggi is vermoord. Vooralsnog onderzoekt de Turkse politie ook nog de mogelijkheid dat Khashoggi nog leeft maar is ontvoerd.

Lees ook:

De Saudische journalist Jamal Khashoggi: een insider die zijn stem bleef verheffen

Als er ooit een ultieme Saudische insider was, dan wel Jamal Khashoggi.

Internationale druk op Saudi-Arabië om Khashoggi-verdwijning neemt toe

Turkije heeft dinsdag aangekondigd dat het onderzoek zal doen in het Saudische consulaat in Istanbul, in een poging te achterhalen wat er is gebeurd met de Saudische dissident Jamal Khashoggi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden