De Ryder Cup: golfen onder de ogen van miljoenen

Tiger Woods Beeld EPA
Tiger WoodsBeeld EPA

Tijdens de Ryder Cup nemen jonge golfers uit Europa het dit jaar op tegen gevestigde Amerikaanse grootheden.

Kick Hommes

De meester was terug en iedereen wilde het weten. Tiger Woods won, na door persoonlijke, fysieke en mentale problemen ver te zijn weggezakt, afgelopen zondag voor het eerst in vijf jaar weer een toernooi. In Atlanta stroomde het publiek naar de laatste hole, achter de 42-jarige Woods aan, om zijn winnende putt te zien.

De timing van Woods winst kon niet beter. Vandaag start hij in de Ryder Cup, het grootste en belangrijkste golftoernooi waarin elke twee jaar Amerika en Europa tegenover elkaar staan. De beste tien golfers van de wereld doen dit weekend mee, maar de meeste aandacht gaat toch uit naar Woods, de nummer dertien op de wereldranglijst.

De zege van Woods is in ieder geval de kickstart die het Amerikaanse team een eerste voordeel kan geven op ‘vijandig’ terrein. Zijn zege, zijn goede spel vooral, geeft het Amerikaanse team een ‘goed gevoel’, aldus de hoofdcoach Jim Furyk.

De Ryder Cup is op televisie het derde sportevenement van de wereld, na de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal. Er zit dit jaar een politiek laagje over, want de Amerikaanse president Donald Trump is een fervent golfliefhebber en bovendien kan Europa vanwege de naderende brexit deze keer voor het laatst ook Britse spelers kan oproepen.

Kleine stadions

Naar verwachting komen er verspreid over de drie speeldagen duizenden toeschouwers, die zich veel minder aan de stilteregels houden dan bij een ‘gewoon’ golftoernooi. Rond twee holes, waaronder de allereerste, zijn kleine stadions gebouwd, tribunes voor zesduizend fans. Elke bal, elke putt, zal met veel geluid worden begeleid.

Amerika heeft de sterren, met naast Woods ook de veteraan Phil Mickelson en Dustin Johnson en Jordan Spieth als blikvangers. Europa speelt met golfers die anoniem door het centrum van het op twintig kilometer gelegen Parijs kunnen lopen. Tyrrell Hatton bijvoorbeeld of Alex Noren, debutanten die zich door een goed seizoen automatisch hebben geplaatst. In Frankrijk komen zij tegen met historie omgeven Amerikaanse grootheden te staan.

Daarom moest jeugdigheid worden aangevuld met ervaring, vertelde Lee Westwood op de KLM Open in Spijk begin september. Westwood slaat zelf na negen edities eens niet af, maar is vice-captain van Europa. De wildcards voor het Europese team werden dus weggegeven aan Ryder Cup-veteranen als Sergio Garcia en Ian Poulter. Westwood: “Er komt enorme druk op die jonge jongens af. Het is aan de ervaren jongens, en aan mij, om ze rustig te houden. Zij zijn gewend om onder druk te spelen en kunnen goed samen met een rookie in de baan lopen.”

Niet bang

Maar hoe doe je dat als er duizenden mensen staan te juichen? “Op ze inpraten, vertellen dat ze ‘gewoon’ moeten slaan.” Dat klinkt makkelijk, maar er gaan tientallen gesprekken aan vooraf. Westwood overlegt met de spelers, maar ook met de hoofdcoach, Thomas Björn. Die laatste zei op zijn persconferentie: “Wij vrezen niemand, ook Woods niet. Hij was briljant, hij doet zoveel voor de sport. Maar wij hebben zoveel tegen hem gespeeld, dat we niet bang zijn.”

Lees ook:

Opkomst, ondergang, wederopstanding: het opzienbarende leven van Tiger Woods

De robuuste biografie van Tiger Woods biedt een ontluisterend portret van de beste golfer ooit. De meerwaarde schuilt in het uitputtende onderzoek dat is gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden