De ruwe zeebonk bestaat niet meer

Het beeld van de ruwe zeebonk met in ieder stadje, een ander schatje gaat al lang niet meer op. Een zeeman of -vrouw brengt nu de vrije uurtjes aan wal vooral sportend en karaokend door in een van de zeemanshuizen rond van de haven. Vrijdag opent de Stichting Zeemanshuis Rotterdam een nieuw onderkomen aan de Europaweg.

De drie zeemanshuizen in Rotterdam trekken elk jaar zo'n 130000 zeevarenden. In het centrum bij de Erasmusbrug ligt het lowbudgethotel Stella Maris, dat maximaal 85 zeelui onderdak biedt. De andere twee liggen westelijker, in het havengebied. Het centrum De Beer, bij de Maasvlakte, moest wijken voor de A15. Even verderop is nu een nieuw onderkomen verrezen, waar zeelieden hun vrije uren kunnen doorbrengen als hun schip een tijdje in de haven ligt.

Zeelui leggen een biljartje of spelen een potje voetbal tegen de bemanning van een ander schip. Bij een kapelaan kunnen ze hun hart luchten, in een interne kapel. Met een busje worden ze bij hun schip opgehaald en 's avonds rond elf uur weer afgezet. ,,Veel tijd om de stad in te gaan hebben ze niet. Bovendien kost een ritje met de taxi zo'n 200 gulden'', zegt woordvoerder A. Boer van de Stichting.

De stad biedt al sinds 1850 onderdak aan zeelieden van over de hele wereld en maakte na de Tweede Wereldoorlog een bloeiperiode door. Veel zeelui uit het buitenland zochten hun toevlucht tot hun eigen zeemanshuis of -kerk. In de jaren tachtig nam ook in de scheepvaart de automatisering haar toevlucht, waardoor schepen met veel minder bemanning voeren. Veel zeemanshuizen raakten in problemen en verdwenen.

Het zeemansbestaan lijkt niet meer op de wilde verhalen van weleer. Soms maanden van huis zochten zee lui hun toevlucht tot drank en vrouwen. Boer, zelf oud-zeeman, weet dat die verhalen tot het verleden behoren. Dat komt doordat de schepen veel korter aan de kade liggen en de haven verder van het uitgaansleven ligt. Volgens Boer speelt ook mee dat aan zeelieden steeds hogere eisen worden gesteld. ,,De meesten zijn goed opgeleid en werken met hoogwaardig technische apparatuur aan boord. Ze hebben meer verantwoordelijkheid en hebben weinig tijd meer om achter vrouwen aan te gaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden