De Russen, de Indiërs, de Japanners, allemaal bezoeken ze plots Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (r) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un tijdens een ontmoeting in Zuid-Korea op 27 april 2018.Beeld Photo News

Nu de topontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump nadert, zoekt Noord-Korea nieuwe bondgenoten. Grootmachten zoals Rusland en India willen die rol, om hen moverende redenen, wel spelen.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov reist morgen naar Pyongyang. Hij zal daar met zijn collega Ri Yong-ho praten over de betrekkingen tussen de twee landen en over het nucleaire programma van Noord-Korea. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 2009 dat Lavrov Pyongyang bezoekt.

De gesprekken zullen hem helpen om de Noord-Koreaanse positie beter te begrijpen, zei de Russische minister in Moskou volgens persbureau Reuters. Dat tekent zijn houding ten opzichte van Pyongyang: bondgenoten zijn de twee landen niet, maar begrip is er wel. Lavrov zei te hopen dat de top slaagt, maar zinspeelde ondertussen wel op een mislukking. “We hopen echt dat deze gesprekken niet eindigen in ultimatums.”

Rusland heeft binnen de Verenigde Naties meegewerkt aan sancties tegen het Noord-Koreaanse regime van Kim Jong-un, maar het is een van de weinige landen waarvan Pyongyang soms steun krijgt. De banden tussen beide gaan ver terug, want Moskou en Peking waren de grote communistische broers die de Noord-Koreanen hielpen tijdens de oorlog met het zuiden en de Amerikanen, begin jaren vijftig van de vorige eeuw.

Tijdens eerdere gesprekken die moesten leiden tot ontwapening door Noord-Korea, tussen 2003 en 2008, was Rusland een van de zes partijen aan tafel.

Geen hulp aan Pakistan

Pyongyang haalt niet alleen met Rusland de banden aan. Vorige week was ook de Indiase minister van buitenlandse zaken Vijay Kumar Singh op bezoek in Noord-Korea. Dat verraste buitenlandse waarnemers, want er was de laatste jaren weinig contact tussen New Delhi en Pyongyang.

India heeft een duidelijk belang bij betere betrekkingen met Noord-Korea, schrijft de Chinese staatskrant Global Times. De Indiërs verdenken het regime in Pyongyang ervan dat het nucleaire technologie heeft verkocht aan Pakistan. Singh zou nu de verzekering willen dat Noord-Korea de Pakistanen niet verder helpt met het ontwikkelen van kernwapens. Pakistan en India hebben beide atoomwapens en zijn verwikkeld in een langdurend grensconflict.

Japan wil ook

Voor Noord-Korea zou het nuttig zijn bredere steun te verzamelen, nu het op het punt staat om een akkoord te sluiten met de Verenigde Staten. Pyongyang voert gesprekken met Amerikaanse diplomaten in de aanloop naar de top van 12 juni. Ondertussen zijn er ook geregeld gesprekken met Zuid-Korea, een bondgenoot van de VS.

Ook Japan wil graag met Noord-Korea om de tafel. In augustus zou de Japanse minister van buitenlandse zaken zijn Noord-Koreaanse collega ontmoeten. Dan wil Tokio het lot van door Pyongyang ontvoerde Japanners aan de orde stellen. Premier Shinzo Abe reist volgende week naar Washington voor een gesprek met Trump. Voor Japan is de nucleaire bescherming door de VS van levensbelang.  

Lees ook: 
Iedereen let op de kernwapens, maar die zijn het ergste niet
Koreaspecialist Remco Breuker vindt de aantrekkingskracht van het schijnbare succes van de Noord-Koreaanse repressie gevaarlijker.

Brengt zakenman Trump ons vrede met Noord-Korea?
Donald Trump profileert zich graag als dealmaker, als geslaagd zakenman, zegt Michiel Hoogeveen, politicoloog aan de VU. Als hij dat imago weet waar te maken, kan hij succesvol zijn in de onderhandelingen met Noord-Korea.

Koreanen mogen hopen op een betere toekomst
De leiders leggen de lat hoog voor de verdere dialoog, zegt Korea-kenner Koen De Ceuster. Maar hij denkt dat vrede haalbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden