INTERVIEW

'De ruim duizend onopgeloste moordzaken verdienen dezelfde inzet als de zaak-Nicky Verstappen'

De coldcasekalender 2018 in een penitentiaire inrichting. Beeld ANP
De coldcasekalender 2018 in een penitentiaire inrichting.Beeld ANP

Wicky van der Meijs, wier vader in 2002 door een onbekende is vermoord, heeft een petitie opgesteld om een gezicht te geven aan slachtoffers en hun moordenaars op te sporen.

Sybilla Claus

Waarom kiest u voor een petitie?

Wicky van der Meijs: “Ik heb altijd gedacht dat een gigantisch team werkte aan de zaak van mijn vader en uiteindelijk de moord zou oplossen. Maar sinds kort weet ik dat er een enorme onderbezetting is bij de recherche. Misschien heb ik onder een steen gelegen, maar het verbaast mij dat er zo weinig geld is om de ernstige coldcases op te lossen. In Noord-Nederland en in Limburg is er maar één rechercheur voor. Het te kleine budget is de verantwoordelijkheid van het kabinet. Daarom stuur ik de petitie ook naar premier Rutte, minister Grapperhaus van justitie en de Tweede Kamer.”

Hoe is uw familie hierbij betrokken geraakt?

“Het kan iedereen gebeuren. Mijn vader is in 2002 in Hilversum doodgestoken toen hij rond middernacht zijn hondje uitliet. Hij was bakker, afkomstig uit een boerendorp. Een zwijgzame, maar tevreden man. Uit camerabeelden bleek dat een onbekende terugkwam en een brede weg overstak om mijn vader diverse malen in de rug te steken. Een volkomen willekeurige moord.

"Hij wist nog naar huis te lopen. Maar hij was zo zwaargewond dat mijn moeder zijn stem niet herkende over de intercom. Pas toen de ambulance kwam ging de deur open en viel hij naar binnen, overdekt met bloed. Hij overleed. Mijn moeder overleed een paar maanden later aan kanker. Ze verweet zichzelf dat ze hem op de stoep heeft laten liggen. Die laatste tijd is voor haar een nachtmerrie geweest.”

Toch lijkt de politie veel tijd te hebben gestoken in het oplossen van de moord op uw vader. Zijn zaak kwam op tv, ook bij 'Opsporing Verzocht'. Een rechercheur reisde in 2012 naar Amerika om de camerabeelden te laten upgraden.

Wicky van der Meijs Beeld
Wicky van der Meijs

“Omdat de moord maatschappelijk veel impact had, was er extra budget voor mijn vader. Ik heb er altijd alle vertrouwen in gehad. Volgens het profiel gaat het om een zwaar gestoorde dader. Die zou vorig jaar zijn gaan praten met een vriend omdat hij spijt heeft. Maar dat is blijkbaar geen aanleiding om hem aan te houden. Twee keer op rij staat mijn vader nu in de coldcase-kalender die de politie verspreidt in gevangenissen, in de hoop dat gedetineerden een boekje opendoen.

"In januari is de nieuwe kalender op de politieacademie aangeboden aan alle nabestaanden. We waren met tachtig mensen. Het was een hele bijzondere sfeer, je begrijpt elkaar. Het was vredig, vriendelijk en verdrietig. Je hoort verhalen van die oom, zus of tante die is vermoord. Dat de daders nog vrij rondlopen doet ongelooflijk veel pijn. En roept de vraag op: Geloof ik er nog in? Toen ik hoorde over die onderbezetting bij de recherche, begon ik sterk te twijfelen.”

U bent in maart een gesloten Facebookgroep begonnen voor nabestaanden van moord.

“Wij zijn inmiddels met 169 leden, onder wie wat hulpverleners en een rechercheur. Ik spreek ook namens nabestaanden van die meer dan duizend onopgeloste moorden. Zij verdienen dezelfde inzet als Nicky Verstappen terecht kreeg. Te leven met het idee dat de moordenaar nog vrij rondloopt, geeft ons al jaren een gevoel van angst en onrechtvaardigheid. Er moeten meer goed uitgeruste politieteams en activistische officieren van justitie komen.”

Wat is uw wens?

“Ik smeek jullie om met je handtekening een gezicht aan de slachtoffers te geven en hun moordenaars op te sporen. De oproep staat op petities24.com. Honderden rechercheurs onderzoeken criminele liquidaties, terwijl veel coldcases zo goed als stil liggen. Er moet meer geld en tijd komen voor de onopgeloste moorden op gewone burgers. Wij willen een veiliger en rechtvaardiger Nederland.”

Lees ook:

Rechercheur voor coldcases krijgt hulp van een digitaal brein

Van onbegonnen werk willen de rechercheurs van de tien Nederlandse coldcaseteams niet weten. Maar waar moet je beginnen, als je duizenden dossiers voor je kiezen krijgt met naar schatting 25 miljoen pagina's? De rechercheurs krijgen er nu een hulpje bij: kunstmatige intelligentie, oftewel een extra brein.

Als je kind is vermoord, wil je vooral gerechtigheid

Net als voor de familie Verstappen, duurde het voor de naasten van Hester van Nierop jarenlang voor een verdachte werd gepakt. Hester werd in 1998 vermoord.

Coldcase-kalender wegens succes in elke gevangenis

De politie krijgt veel tips binnen sinds de coldcase-kalender onder gevangenen is uitgedeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden